Felfelé mozdulhat egész Európa

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, dacára annak, hogy hivatalosan is elindult az amerikai-kínai kereskedelmi háború az új vámtarifák életbe lépésével.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 6. péntek, 08:37
Fotó: AFP

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 34 pontos, a frankfurti DAX-30 index 49 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 28 pontos nyereségben nyithat.

Az Egyesült Államok pénteken léptetett életbe megemelt vámtarifákat több mint 800-féle, Kínából importált árucikkre 34 milliárd dollár értékben, amire Peking hasonló válaszlépést ígért. A befektetők hangulatát azonban továbbra is meghatározza, hogy a legfrissebb nyilatkozatok fényében bizakodnak abban, hogy megoldódik az autókereskedelemben kialakult amerikai-európai vita.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin zaklatott hangulatban ingadoztak az irányadó indexek, de a kereskedés végre mindenhol emelkedésre váltottak a mutatók.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,18 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,90 százalékos pluszban zárt pénteken. A dél-koreai Kospi 1,01 százalékos, a vezető sanghaji index 1,17 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,20 százalékos nyereségben állt a kereskedés végének közeledtével - írja az MTI. (Fontos bejelentés az állampapírokról: nem mindenki fog örülni.)

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára hektikusan alakult, hol kisebb pluszban, hol kisebb mínuszban állt pénteken az eddigi kereskedésben, az olajpiacok is idegesek a kínai-amerikai vámháború elindulása miatt. Reggel nyolc órakor a legközelebbi, szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,12 százalékos pluszban, 77,48 dolláron, az augusztusi szállítású WTI pedig 0,38 százalékos nyereségben, 73,22 dolláron forgott.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek, a piacok elégedetten nyugtázták, hogy enyhült az amerikai kormányzat álláspontja az importált személyautókat fenyegető vámokkal kapcsolatban. Az autógyártók alindexe 3,4 százalékkal ugrott meg arra a hírre, hogy a viszonosság elvének alapján a nagy német autóipari vállalatok készek támogatni az Egyesült Államokból az Európai Unióba exportált autók vámmentességét.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,40 százalékkal, 7603,22 pontra, a frankfurti DAX-index 1,19 százalékkal, 12 464,29 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,86 százalékkal, 5366,32 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,41 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,44 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 0,85 százalékkal emelkedett.

New Yorkban csütörtökön a Dow Jones ipari átlag 0,75 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,86, a Nasdaq Composite pedig 1,12 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images/AFP

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK