Jelentősen erősödött az euró az elmúlt fél órában az ECB tanácstagja, Bini Smaghi nyilatkozatának hatására. A jegybankár kivédhetetlen hatásnak nevezte az árupiaci áremelkedést és komoly kihívásnak az inflációs várakozások kézben tartását. 
Az ECB hangsúlyozta folyamatos éberségét és megelőző lépéseket helyezett kilátásba szükség esetén.  

A piacok Smaghi szavaiból arra következtettek, hogy esetleg mégis hamarabb lesz kamatemelés az EU-ban, mint az USA-ban, aminek hatására nagy volumenű euró vételek indultak a devizapiacon.

Az EUR/USD a nyilatkozat előtti 1,3560-as szintről 1,3640-ig szaladt föl, az EUR/CHF pedig 1,29-ről 1,2990-ig ugrott.

A részvénypiacra nem volt ilyen jelentős hatással a nyilatkozat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!