Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalból indított átfogó és célvizsgálat indul a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG EMABIT). A vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló -különösképpen a kezesi és garanciabiztosításokra vonatkozó - tevékenységét veszik górcső alá - áll az MNB tájékoztatásában, amely csütörtökön felfüggesztette ideiglenesen a CIG EMABIT olaszországi tevékenysége során új kezességi és garanciabiztosítások megkötését, illetve a már megkötött ilyen szerződések meghosszabbítását. A felfüggesztés a vizsgálatot lezáró döntés meghozataláig, de legfeljebb egy évig marad érvényben.

Az MNB egyúttal kötelezte a CIG EMABIT Biztosítót, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható, saját pénzügyi helyzetét nem veszélyeztető, megerősített kockázatkezeléssel és kontrollokkal ellátott művelése érdekében, különös tekintettel az olaszországi kezesi és garanciaágazat kapcsán már vállalt biztosítási - és felmerülő működési - kockázatokra.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi ún. "gaming" kezesi - szerencsejáték - biztosítások kapcsán bekövetkezett több jelentős káresemény miatt.

A vonatkozó olaszországi állomány esetleges további gyarapodása emellett veszélyeztetné az érintett (jelenlegi és esetleges jövőbeni) szerződők, biztosítottak és kedvezményezettek gazdasági érdekeit. Az ügyfélérdekek mellett a biztosítási piac stabilitása, prudens működése is az intézkedés meghozatalát követelte meg.

Az Index az ügy hátteréről azt írta, hogy az EMABIT Olaszországban kezesi biztosítást kötött az Olasz Vám- és Monopóliumügynökséggel (ADM). Ennek lényege, hogy ha az ADM-nek nem fizet valaki, a CIG helytáll, majd ő beszedi a késlekedőktől a díjakat, adókat. "Pár évig ez jól is ment, majd hirtelen megjelent egy gigantikus lehívás, könnyen lehet, hogy valami szervezett és tudatos lenyúlás lehetett, mindenesetre az ADM nem sokat teketóriázott, kérte a biztosítótól a pénzt" - írta a portál.

A CIG Pannónia legnagyobb tulajdonosa a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt., részesedése 24,85 százalék. Ezen kívül 13,08 százaléka van a Vinton Vagyonkezelő Kft-nek, valamint 5,29 százalékot birtokol Móricz Gábor is - a BÉT honlapja szerint. A papír kereskedését már kedden felfüggesztették a tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!