Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, másfél órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,60 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,47 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,63 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. (Pénteken az európai tőzsdék is emelkedtek.)

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos pluszban, 67,69 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 1,59 százalékos nyereségben, 60,24 dolláron forgott. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,25 százalékkal 1298,50 dollárra nőtt.

A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások jelentős haladásáról szóló hírek hatását felerősítette, hogy Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Twitteren pénteken konstruktívnak minősítette a Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel Pekingben folytatott kétnapos tárgyalásokat. Az egyeztetések a jövő héten Washingtonban folytatódnak.

Az amerikai Lyft fuvarmegosztó szolgáltató részvényei több mint 20 százalékos nyereségben, 87,24 dolláros árfolyamon indították első napjukat a New York-i tőzsdén, ami a vállalat piaci tőkeértékét több mint 27 milliárd dollárra teszi. A Lyft összesen 32,5 millió részvényt bocsátott ki 72 dolláros áron, így 2,34 milliárd dollárt gyűjtött az elsődleges részvénykibocsátással. Zárás előtt másfél órával 14 százalékos pluszban, 82,13 dolláron forogtak a részvények.

Az amerikai tőzsdeindexek erős negyedévet tudhatnak maguk mögött. Az S&P 500 12,3 százalékkal nőtt az idei első három hónapban, 2009 harmadik negyedéve óta ez a legnagyobb mértékű emelkedés. A Dow Jones 10,3 százalékkal ment feljebb, 2013 óta ez volt a legjobb évkezdete. A Nasdaq Composite indexe pedig 16,33 százalékkal emelkedett, 2012 első negyedéve óta nem nőtt ilyen erős ütemben.

Ezt a negyedévet három fő tényező jellemezte: az árfolyamok felpattantak a karácsony körüli mélypontokról, nőtt az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező optimizmus, és irányt váltott az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikájában. A gazdasági növekedés lassulása miatt fokozódó aggodalmak azonban némileg visszafogták a kockázatvállalási hajlandóságot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!