Gyengén kezdtek, de a kereskedés félidejére már 0,2-0,5 százalékos pluszban jártak a vezető tengerentúli tőzsdeindexek. A piacok az új amerikai makroadatnak örülhettek: a kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb tempóban nőtt augusztusban.

Ahogyan a mínuszban nyitó New York-i részvényindexek emelkedésbe váltottak, úgy hagyták maguk mögött korábbi veszteségeiket a vezető nyugat-európai mutatók is.

Az FTSE-100 plusz nullás teljesítménnyel 5567 pontra, a DAX 0,2 százalékkal 6275 pontra, a CAC-40 ugyanennyivel 3774 pontra kúszott fel.

A befektetőket a nap során részben a ZEW vártnál rosszabb németországi üzleti bizalmi indexe kedvetlenítette el, de a Philips Electronics előrejelzése sem adott okot a túlzott optimizmusra. A holland társaság részvényei közel 4 százalékkal estek azután, hogy a piac túl konzervatívnak ítélte meg a cég következő öt évre szóló bevételnövekedési előrejelzését.

A vesztesek közé iratkoztak fel a Nokia részvényei is, miután a társaság elnöke, Jorma Ollila bejelentette, 2012-ben távozik posztjáról. A hulladékkezeléssel foglalkozó Suez Environnement részvényeinek a Morgan Stanley felminősítése adott szárnyakat, míg az RWE papírjait a SocGen, az E.On részvényeit pedig az UniCredit leminősítése küldte meredek lejtőre. A délután új rekordot döntő aranyár a nap végén állította emelkedő pályára a szektor képviselőit Londonban, a Randgold Resources például közel 3 százalékkal drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!