Felhúzták az európai tőzsdéket

A nap folyamán úgy tűnt, hogy nagyobb esés jöhet össze, ám a zárásra az amerikai iránymutatásnak köszönhetően visszatérek nagyjából nullába az európai tőzsdeindexek.
NAPI, 2012. június 14. csütörtök, 18:46
Fotó: Napi.hu

A jelentősebb európai tőzsdék vegyesen zártak: a frankfurti DAX 0,2, a londoni FTSE 100 pedig 0,3 százalékot esett, a párizsi CAC-40 viszont 0,1 százalékot erősödött. A két hányatott sorsú nagy dél-európai ország tőzsdéjét ennél is jobban felrántották a zárásra: a milánói FTSE MiB 1,2, a madridi IBEX-35 1,5 százalékos erősödéssel zárta napot. Érdekes dolog történt Athénban is, ahol a helyi index több, mint tíz százalékot emelkedett, miután kitudódott, hogy a nyilvánosságra nem hozott közvéleménykutatások szerint többséget szerezhet a parlamentben a hétvégi választások után a két paktummal egyetértő párt; a National Bank of Greece 26 százalékot ugrott.

A hangulatot ezen túl az ijesztően 7 százalék fölé emelkedő spanyol kötvényhozam határozta meg, és a vártnál alacsonyabb eurózónás és amerikai inflációs adat; ez utóbbiak ismét a jegybanki politikák újabb lazításával kapcsolatos pletykákat indítottak útnak. A Nokia viszont valósággal összeomlott, 18 százalékot esett Helsinkiben, a jelek szerint a legújabb leépítések és menedzsmentbeli változtatások után már azok a befektetők is lemondtak a cégről, akik eddig kitartottak mellette. Ilyen nagy zuhanást még az utóbbi egy év vesszőfutása alatt sem ért el a jobb napokat is látott finn cég. Nem volt jó napja a tíz százalékot zuhanó Credit Suisse-nek, és a három százalékot eső BMW-nek sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK