BUX

Feljelent a TEBÉSZ Genesis ügyben

Büntetőfeljelentést tett a TEBÉSZ a Genesis Energy Nyrt. tőkeemelése kapcsán - közölte az érdekvédelmi szervezet.

NAPI, 2011. január 12. szerda, 12:04

A szervezet közeleménye szerint:

"Tőkebefektetési csalás alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tett a TEBÉSZ a Genesis Energy Befektetési Nyrt. 2010. április 19-ei apporttal történt tőkeemeléséhez kapcsolódó „Befektetési ajánlat" tartalma miatt. A TEBÉSZ azért volt kénytelen az esemény után közel fél évvel önállóan lépni az ügyben, mivel szerinte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének céggel szembeni vizsgálata indokolatlanul elhúzódik.

A GENESIS Energy Befektetési Nyrt. /GENY/ tavaly áprilisi 19-ei tőkeemelése óta különböző időben született igazgatósági beszámolók, újságnyilatkozat, illetve az azóta nyilvánosságra került tények alapján a TEBÉSZ beigazoltnak látja korábbi gyanúját, miszerint a GENY 2010. április 14-én közzétett „Befektetési ajánlata" több lényeges tényt is vagy elhallgatott, vagy szándékosan pontatlanul közölt az apporttal történt tőkeemelés részleteit ismertetve. A GENY befektetési ajánlata a projekt megvalósíthatóságát veszélyeztető tényeket például egyértelműen elhallgatta, illetve féligazságokkal és csúsztatásokkal próbált tényként feltüntetni olyan dolgokat, amely valójában bizonytalan kimenetelű. Ezen irat tehát - a TEBÉSZ szerint - egyértelműen alkalmas volt a tőkepiac szereplőinek félrevezetésére, megtévesztésére, és így rábírni másokat befektetési döntések meghozatalára.

Bár a GENY első reakciójában nyilvános tagadta a TEBÉSZ korábbi megállapításait, és a TEBÉSZ vezetője ellen rágalmazási pert is indított, ám az azóta kiadott igazgatósági beszámolókban - igaz az események pontos dátumának rendszeres elhallgatásával - szépen lassan csöpögtetve nyilvánosságra hozta a bányaprojektre vonatkozó valós tényeket. Legvégén bejelentette a korábban még problémamentes tényként előadott MFB hitel meghiúsulását is. Ennek következményeként a GENY tőzsdei árfolyama az április 19-ei tőkeemeléskor jegyzett 400 forint körüli szinthez képest 170 forint körülire esett le, amit csak a bányaprojekt egyik cégének szokatlanul szűkszavú, de készpénzesnek feltüntetett eladásáról szóló újabb közlemény tudott megállítani. Ezzel csak a tőzsdére bejegyzett részvények tulajdonosait összesen több mint 2 milliárd forintos kár érte.

A TEBÉSZ feljelentésében összesen 6 olyan témakört jelölt meg, ahol a „Befektetési ajánlat" készítői nem a pontos tényeket közölték a tőkepiac szereplői felé. A Btk. alapján e bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A TEBÉSZ büntetőfeljelentésének szövegét - közérdekű bejelentésként - eljuttatja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is remélve, hogy ezzel segítheti a felügyeleti vizsgálat felgyorsulását."- áll a közleményben.

Az ügyben termézetesen megkeressük a Genesis Nyrt. képviselőjét is.