Felkészülni, hamarosan minden kiderül!

A BÉT két legnagyobb cége, a Mol és az OTP is csütörtökön teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését. Kettejük közül az OTP esetében lesz nagyobb tétje a bejelentésnek, elemzők szerint a piac ebből szerezhet bizonyságot arról, hogy valóban tud-e növekedni a magyar multi.
Molnár Gergely, 2008. május 14. szerda, 14:48
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az OTP jelenlegi árazásán az látszik, a befektetők nem hiszik el, hogy a jövőben tud még növekedni - mondja Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Az OTP-hez hasonló közép- és kelet-európai fókusszal rendelkező Erste vagy más osztrák bankok ugyan megszenvedték a hitelválságot, de azóta visszakapaszkodott a tavaly őszi szintre az árfolyamuk. Az OTP viszont 9-es P/E (ár/részvényenkénti nyereség) mutatóval forog, ami egyáltalán nem egy növekedő cégre utal. Érdekes kérdés, hogy lesz-e ebben korrekció, és a gyorsjelentés tartalmaz-e bizonyítékot a növekedésre - tette hozzá. A Bloomberg konszenzusa szerint az OTP 54,9 milliárd forintos adózott eredményről számolhat be, ami csaknem 9 százalékkal lenne magasabb az egy évvel korábbinál. Többen kiemelik, hogy az egyszeri tételek (mint a devizaátértékelések) hatását kiszűrve bőven tíz százalék feletti növekmény várható, ami ha valóban így lesz, alighanem a pesszimistábbakat is meggyőzi.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője éppen most, a gyorsjelentés előtt rontotta ajánlását tartásra, bár ennek magyarázata nem a negyedéves eredményben keresendő. Az OTP szerinte is jól teljesíthetett, belföldön a lakossági hitelezés további növekedésére számít az olcsó jenhitelek révén, míg az orosz és ukrán érdekeltségek szép növekedést hozhattak. Kérdés viszont, hogy a régió bankjai meddig tudják a magasabb költségeiket továbbhárítani az ügyfelekre, illetve hogy a forrásköltségek tartós megemelkedése 2009-ben potenciálisan nem veti-e vissza az agresszív terjeszkedést és nem vezet-e a profittervek lefelé módosításához.
Arra, hogy az OTP a lengyel bankok 15 körüli P/E-je helyett miért csak 9-en forog, van más magyarázat is, mégpedig az, hogy rendkívül olcsók a magyar államkötvények. Az OTP részvényének árfolyama historikusan mindig ellentétesen mozgott a magyar kötvényhozamokkal, vagyis a befektetők hajlamosak magyar makrosztoriként tekinteni rá. Kérdés, hogy mikor ismerik fel: az OTP már kinőtt ebből - fogalmazott Gyurcsik.

A Mol árfolyamával - például a közgyűlés utáni váratlan emelkedéssel - kapcsolatban is kérdések fogalmazódnak meg a szakértőkben, az olajcég várható eredménye azonban kevésbé befolyásolja a tőzsdei áralakulást. A száguldó olajár ellenére a Mol számára inkább negatív változásokat hozott az elmúlt negyedév, s a Bloomberg által megkérdezett elemzők mindössze százmillió forinttal növekvő, 59,6 milliárdos adózott eredményre számítanak. A társaság a dollárgyengüléstől és az energiaköltségek emelkedésétől szenvedett, és csökkentek a kiskereskedelmi árrések is, igaz, a nagykereskedelmiek eközben nőttek.
A magas olajár a vegyipari divízióra volt rossz hatással, hogy mennyire, az a várhatóan már ma tőzsdezárás után nyilvánosságra kerülő gyorsjelentésből kiderül.

A Mol eredményének előrejelzésénél mostanában jóval nehezebb feladat a részvényenkénti nyereség (EPS) meghatározása - fejtette ki egy elemző. Nem könnyű ugyanis eldönteni, hogy mely részvényeket számítsák a saját részvények közé (ezeket ugyanis az elemzők rendszerint nem veszik figyelembe a részvényenkénti nyereség kiszámításakor). Az ebből származó eltérések sokkal nagyobb ingadozásokat okozhatnak az EPS-előrejelzésekben és így a részvény értékének meghatározásában is, mint egy-egy gazdasági faktor.

Míg az OTP-nél az esetleg beinduló sajátrészvény-vásárlások, a Molnál az osztalékfizetés közelsége jelenthet valamilyen kapaszkodót. A Cashline értékelése szerint azonban a Mol-OMV sztori átmenetileg kifulladt, így ha már az osztalékszelvény sem lesz rajta a papírokon, akkor a Mol árfolyama jelentősen le is morzsolódhat, ezért a brókercég tartásra rontotta ezt az ajánlását is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK