A szakszervezeti szövetség kifogásolja, hogy a kormány augusztus elején a szakszervezetek bevonása nélkül döntött a közösségi közlekedés átalakításáról, és mintegy 70 milliárd forint pénzelvonásról. Korábban Bajnai Gordon miniszterelnök ígéretet tett, hogy a Volán-társaságok átalakításával kapcsolatos előkészítő munkába bevonja a szakmai szakszervezeteket is - fogalmaznak az MTI-eco írása szerint. Varga Tibor elnök szerint már 20-30 milliárd forint forráskivonás esetén is 20 százalékos létszámleépítésre, járatleállításokra, járatszűkítésre kell számítani. A támogatás visszaszorítása kedvezőtlenül érinti a városi közösségi közlekedést, a kistelepüléseken kevesebb, a zsáktelepüléseken pedig egyáltalán nem tudnak majd Volán járatokat indítani, ugyanis ezeknek a településeknek az ellátása veszteséges. A szakszervezeti szövetség szerint mindez ellentétes a helyközi közösségi közlekedés színvonalának javítását célzó kormányzati szándékkal. Horváth László alelnök ismertette: a MÁV-ra és a Volánokra fordított 330 milliárd forintos állami támogatásból a Volán-cégcsoportnak mindössze 64 milliárd forint jut, amiből 42 milliárd forintot a szociálpolitikai kedvezmények - nyugdíjas- diák utaztatásra - ellentételezésére fordítanak. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége nem ért egyet a Volán-társaságok regionális összevonásával sem, szerintük a helyi érdekek figyelembevételével színvonalasabb közösségi közlekedés valósulhat meg. A nyereséges vonalak magánkézbe adásával még inkább ellehetetlenítik a helyközi utasforgalom 70 százalékát a lebonyolító 24 Volán-cég helyzetét - hangsúlyozta az alelnök.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!