Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly rendkívül sikeres évet zárt a Richter Gedeon Gyógyszergyár Nyrt., azonban az árfolyamhatás és a termőre fordult üzleti lehetőségek biztosította gyors növekedési ütemet nehéz lenne folytatni, az idei első félévi számokat ennek fényében kell értékelni - kezdte beszámolóját Orbán Gábor.

Az éves eredményre a továbbiakban ható események közül Orbán Gábor kiemelte, a jó szállítmányozási gyakorlat szabályainak vélt megsértése miatt június 21-én felfüggesztették a társaság romániai nagykereskedelmi cégének engedélyeit. Így a raktárkészletek mozdíthatatlanná váltak, most azon dolgoznak, hogy az engedélyeket visszaszerezzék. A nagykercég további sorsát még nem lehet megjósolni, egyelőre a felfüggesztés havi 20 millió eurós veszteséget okoz a Richternek.

A társaság árbevétele 110,485 milliárd forint volt, 3,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, euróban számolva 5,6 százalékkal csökkent a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Az első fél évben 38,934 milliárd forint nyereséget ért el a Richter, a bázisidőszaki 29,534 milliárd forintnál 31,8 százalékkal többet. Az árbevétel 1,0 százalékkal 224,430 milliárd forintra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Fontos lépés volt júliusban a Bemfola jogainak megvásárlása, így megnyílt az út az amerikai piaci bevezetés előtt - mondta a vezérigazgató. Visszatérhet a piacra a korábban felfüggesztett Esmya. A forgalom felfuttatására, a visszavezetésre idén mintegy 3 hónap áll rendelkezésre.

Jön az új antipszichotikum

Elindult a Vraylar európai forgalmazása is, Németországban és Skandináviában már kapható a termék, az EMMI-vel és a NEAK-kal folytatott tárgyalások nyomán a Richter abban bízik, hogy heteken belül a magyar betegek is hozzájuthatnak a a gyógyszerhez.

Mi várható!

Nem változtat idei előrejelzésein a Richter,  az országonkénti prognózisokon sem. Magyarországon tartható a korábban jelzett 2 százalékos növekedési ütem, a gyógyszergyártási ágazatban - az Esmyán kívül - szintén változatlan marad a forgalom. Éves szinten legalább 50 százalékkal esik vissza az Esmya forgalma a társaság szerint indokolatlan hatósági eljárás miatt. (Februárban az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) rendelt el a nőgyógyászati készítménnyel szemben. Június 1-jén javasolták az újbóli piaci bevezetést)

Az orosz piac kapcsán a vezérigazgató kifejtette, a patikaláncok gyengülő fizetőképessége, és az árnyomás miatt nem vár piaci bővülést. Az EU15 piacán az Esmya forgalmának visszaesése a meghatározó idén, míg az amerikai piaci árbevételét a Vraylar néven forgalmazott cariprazine hatóanyagú antipszichotikum további felfutása várható.

Az 56-57 százalékos fedezeti hányad előrejelzést 57-58 százalékra, az üzemi eredményhányadot  éves szinten 13-14 százaléka módosítják - mondta Orbán Gábor. Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, a  továbbiakban is mindent megtesznek a portfólió bővítése érdekében. Akvizíciók főleg nőgyógyászati szegmensben várhatók

Bogsch Erik, az igazgatótanács elnöke kiemelte: stabilak a tárasaság fundamentumai, és eredménytermelő képessége. Vannak pozitív tartalékaik, közöttük az amerikai piacon felívelő, saját fejlesztésű cariprazine hatóanyagú Vraylar forgalma, és az Esmya újbóli értékesítése. A méhmiómát kezelő, műtétet kiváltó gyógyszert érintő hatósági felfüggesztés kapcsán Bogsh úgy fogalmazott, az intézkedést továbbra is teljesen indokolatlannak tartják, amely miatt nagyon sok nő nem jutott hozzá a megfelelő kezeléshez.A szennyezett vérnyomáscsökkentő, a Valsartan hatóanyagú gyógyszerbotrány kapcsán Bogsch hangsúlyozta, az európai országokban rá kellene döbbenni arra, hogy az ellátás biztonsága és az árnyomás egy határon túl nem egyeztethető össze. A hatóanyaggyártás 80-90 százaléka azért zajlik Kínában és Indiában, mert a szigorú európai hatósági előírások teljesítése nem fér bele  az európai árakba. A Richter saját készítményeinek hatóanyagát saját maga gyártja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!