BUX
39138

Fellélegzett Európa, a DAX 10 ezer pont felett zárt

A német DAX 10 ezer pont fölött zárt, és a vezető nyugat-európai indexek is nyereségben zártak, miután Janet Yellen Fed-elnök jelezte: nem olyan sietős a kamatemelés.

Napi.hu, 2014. június 19. csütörtök, 20:01

Az FTSE-100 0,4, a DAX és a CAC-40 0,7 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékot erősödött. A periféria indexei közül az olasz FTSE MIB 0,9, a spanyol IBEX-35 0,7, a görög ASE 1,3 százalékot nyert.

A piacok magabiztossága mögött piaci kommentárok szerint a Fed-elnök szavai állnak: Janet Yellen ugyanis szerdán, az európai tőzsdezárást követően kijelentette, hogy a kötvényvásárlások befejezése és a kamatemelés között "tekintélyes idő" lesz. Emellett azt is megjegyete, hogy a központi bank jelenleg nem aggódik amiatt, hogy a tőzsdeindexek rekordmagasságokban járnak. A Fed-elnök szavai nemcsak a dollárt gyengítették, de a fémek árát is felnyomta. Ennek nyomán az Anglo American és a BHP Billiton részvényei 1 százalékkal drágultak.

A húzó részvények között volt a Rolls-Royce Holding is, ami 8,1 százalékkal rallyzott, miuán 1 milliárd angol fontos (1,7 milliárd dollár) részvény-visszaváráslási programot jelentett be és minden jelentős felvásárlást kizárt.

A Man Group 6 százalékot ugrottak, miután a cég bejelentette, felvásárolja a bostoni befektetőcéget, a Numeric Holdingot maximum 494 millió dollárért.

A nap vesztesei között volt az Alstom, amelynek papírjai 6 százalékot zuhantak, miután a GE felülvizsgálta ajánlatát a cég energiadivíziójára. Ennek értelmében több beleszólást enged a franciáknak, de kevesebbet fizet.

A Hennes & Mauritz részvényei 0,5 százalékot estek, miután a Deutsche Bank vételről tartásra húzta le a cég ajánlását, elemzők szerint ugyanis a részvények "teljes áron" forognak.

Az Air France-KLM 3,5 százalékot esett, ami mögött az állt, hogy az UBS a légitársaság papírjainak ajánlását tartásról eladásra rontotta, miután úgy látta, hogy több körülmény a cég befolyásán kívül van, ez pedig az eredményeken is látszani fog.

A nap jelentősebb hírei között volt, hogy Luxembourgban összeült az Eurogroup, ahol Görögország is a napirendi pontok között van. Az IMF ugyanis arra figyelmeztetett a múlt héten, hogy az állami szektor hatékonyságán jelentősen javítani kell ahhoz, hogy teljesítse az új költségvetési célokat és elkerülje az újabb megszorításokat. Az IMF emellett újabb 12,6 milliárd eurós (17 milliárd dollár) lyukat is talált a költségvetésben.

A tőzsdei lendületet csütörtökön a fenti hírek mellet valamennyire még fékezte, hogy az iraki belháború miatt ismét idei csúcsra emelkedett napközben a kőolaj ára, és Ukrajnában sincs foganatja az államfő békeajánlatának. Nyugaton egyelőre kétkedve fogadták a hírt, hogy az ukrán parlament törvényjavaslatot vitat, amely szerint amerikai és EU-beli cégek társulásával ukrán többségű vegyes vállalatoknak bérbe adnák az ukrán gázvezetékeket. Az ukrán elképzelés szerint ez biztonságosabbá tenné az orosz gáz európai exportját, és több lehetőséget adna az EU-ba érkező orosz gáz visszaimportálására is Ukrajnába.