Meglepetések nélkül zajlik a Budapesti Értéktőzsde Zrt idei éves közgyűlése, a 91 százalékos arányban megjelent részvényesek gyakorlatilag egyhangúan döntöttek úgy, hogy a tavalyi év 565 milliós adózott eredményét (2012-ben 568 millió volt a profit) teljes egészében kifizetik. A tulajdonosok június 18-án kaphatják meg a részvényenként 104 forintos, az előzőnél egy forinttal alacsonyabb osztalékot.

Katona Zsolt vezérigazgató beszámolójában utalt arra, hogy az idén egyébként alapításának 150. évfordulóját ünneplő magyar tőzsde legfontosabb befektetése, a 46,7 százalékban birtokolt Keler Zrt. már ötödik éve nem fizet osztalékot, ez csökkenti a tőzsde osztalékfizető képességét. Egy részvényesi kérdés kapcsán Michael Buhl, a BÉT elnöke elmondta, minden lehetőséget vizsgálnak, de a Kelerben lévő mintegy 25 milliárdos tőke nem befagyott pénz, dolgozik, hasznot hajt. (Az osztalékfizetést 2009 óta a Keler Zrt. másik tulajdonosa, az MNB blokkolja.)

Katona a tavalyi év eredményei közül elsősorban a Xetra rendszer bevezetését emelte ki, amellyel könnyebben vált elérhetővé a BÉT a nemzetközi befektetők számára. A kudarcok sorában egy egészen frisset említett, mint mondta, komoly csalódást keltett a tőzsdén, hogy a WizzAir nem vezeti be részvényeit a BÉT- re, ám remélik, hogy erre a későbbiekben mégis sor kerülhet.

A részvényesek újraválasztották és kibővitették a BÉT igazgatóságát, hatról kilenc tagúra. Az új tagok: Kuti Zsolt (MNB), Dávid Kucera (prágai tőzsde),Georg Zinner (ÖKB, osztrák elszámolóház).

A Napi.hu főszkesztője, Korányi G. Tamás a BÉT Zrt Alapító részvényese

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!