Felminősítették az OTP-t

A korábbi BB-ről BB+-ra minősítette fel az OTP-t és az OTP Jelzálogbankot a Standard&Poor's - közölte a hitelminősítő. Az új besorolás mellé stabil kilátást adtak a két magyar banknak. A Takarékbank adósminősítése változatlan maradt.
portfolio.hu, 2016. július 21. csütörtök, 17:38
Fotó: Napi.hu

A hitelminősítő közölte: az eddigi BB-ről "BB+" kategóriába emelte az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú lejáratú külföldi és helyi devizában denominált partnerkockázati adósminősítését, és megerősítette B besorolását a rövid lejáratú kötelezettségek esetében. Egy harmadik bankot, a Takarékbankot is értékelte az S&P, nála megerősítették a BB/B hosszú-, illetve rövid lejáratú adósminősítést. Mindhárom bank kilátása stabil - olvasható a Portfolio.hu-n.

Az S&P döntését azzal indokolta, hogy

  • a bankok gazdasági és iparági kockázatai csökkennek Magyarországon,
  • a devizahitelek konverziója csökkentette a háztartások adósságszolgálati terheit, és nő a lakáspiaci kereslet,
  • a stabil kilátást indokolja, hogy a következő 12 hónapban bank- és iparágspecifikus tényezőkre korlátozottan számít a hitelminősítő.

Tegnapelőtt az OTP-hez hasonló átminősítésen esett át a Mol is.

Magyarország besorolása jelenleg szintén BB+ az S&P-nél, a legközelebb szeptemberben vizsgálhatják ezt felül. A piac legkevésbé ennél a hitelminősítőnél számít hazánk felminősítésére, mivel a kilátás egyelőre stabil és hagyományosan ők a legérzékenyebbek a "puha" tényezőkre, mint például a gazdaságpolitika minősége vagy az üzleti környezet kiszámíthatósága, melyekben rosszul állunk - jegyzi meg a Portfolio.hu.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK