Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a múlt héten hivatalba lépett Mauricio Macri kormányának eddigi legerőteljesebb intézkedése, hogy visszaszorítsa az állami beavatkozást a gazdaságba, amely a két korábbi elnök, Nestor és Cristina Kirchner peronista irányvonalát jellemezte.

Korábban a vállalatok és magánszemélyek csak előzetes engedéllyel, korlátozott mennyiségben juthattak devizához. A külföldön szerzett devizabevételeket haza kellett utalni és átváltani és limitálták a hitelkártyával külföldön felvehető összeget. Az új kormány korábban már eltörölte a legtöbb mezőgazdasági exportadót, csökkentette a jövedelemadót, megkezdte a hitelét vesztett statisztikai hivatal átalakítását, és új jegybankelnököt nevezett ki.

A devizakorlátozás megszüntetésétől azt remélik, hogy életet visz a döcögő gazdaságba. Az intézkedés rövid távon komoly kockázatokkal jár, de messzebb tekintve a beruházások és az export élénkítése révén eredményt hozhat - vélik közgazdászok.

"A devizakorlátozások megszüntetése a gazdaság talpra állításának kiinduló pontja" - mondta Alfonso Prat-Gay pénzügyminiszter. Az intézkedés rövid távon valószínűleg az argentin peso drasztikus leértékelődéséhez fog vezetni. Szakértők arra számítanak, hogy a dollár az eddigi 9,8 peso hivatalos árfolyamról 15 peso közelébe erősödik. Ráadásul a lépés egybeesik az amerikai kamatemeléssel, amely nehezebbé teszi tőke bevonását más országok számára.

A peso devalválódása megdrágítja az importot és feltüzeli az amúgy is magas, 25 százalékos inflációt. Ennek megfékezése és a tőke becsalogatása érdekében az argentin jegybank 38 százalékra emelte az irányadó kamatot. A jegybanknak nincs elegendő tartaléka a peso árfolyamának támogatására. Az utóbbi négy évben a devizatartalékok 52 milliárd dollárról 22 milliárd dollárra estek, de szakértők szerint az esedékes importfizetések és lejáró hitelek miatt ennél is jóval alacsonyabbak. A pénzügyminiszter azzal igyekszik eloszlatni az aggályokat, hogy Argentína rövidesen 15-25 milliárd dollárhoz jut friss bankhitelekből, a gabonaexportból és a kínai központi banktól.

Krónikusan magas, évek óta a bruttó nemzeti termék 7 százalékára rúg a költségvetési deficit. A hiányt a baloldali kormányok általában a bankópréssel próbálták eltüntetni, ami felszította az inflációt. Macri elnök megígérte a túlköltekezés mérséklését, és már be is jelentették, hogy csökkentik az üzemanyagok szubvencióját.

Az Argentínában működő külföldi cégek általában üdvözölték a kormány intézkedéseit, noha jó néhányuknak komoly összegeket kell majd leírniuk könyveikben a peso devalválódása miatt. A kiskereskedők és szállítóik a peso leértékelődésére számítva már a devizakorlátozások feloldása előtt megvédték magukat: 30-40 százalékkal felemelték az importált termékek árát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!