A jelenleg 61 százalékban az amerikai pénzügyminisztérium tulajdonában lévő GM részvénykibocsátása során 365 millió darab papírt értékesítenek majd darabonként 26-29 dollár értékben - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló két forrástól. Ezen felül az autógyártó az IPO során 2-3 milliárd dollárért a későbbiekben törzsrészvénnyé alakuló elsőbbségi részvényeket is piacra dob majd. A befolyó összegből a csaknem 50 milliárd dolláros tavalyi állami mentőöv törlesztését tervezi a társaság. A jegyzési ársáv alapján a GM piaci kapitalizációjának értéke 50-60 milliárd dollár lehet. Az ügylet összértéke így elmarad a korábbi 12-16 milliárd dolláros várakozásoktól, aminek részben az is oka lehet, hogy a pénzügyminisztérium a későbbi részeladások során magasabb bevételt remél. Ahhoz, hogy az állam nullszaldósan szállhasson ki a GM-ből, a részvények feldarabolása előtt darabonként 131 dolláros árfolyamon kellene túladnia a papírokon. Ez alapján harmadolás esetén közel 44 dollárt, azaz mintegy 60 százalékot kellene emelkednie a kibocsátási ársáv közepéhez képest az árfolyamnak ahhoz, hogy pénzénél legyen az állam. A jegyzési ársáv alapján a GM papírjai az EBITDA háromszorosán forognának. Ezzel szemben szektortársa, a Ford részvényei azonos összehasonlításban ötös érték mellett forognak. A diszkont célja a túljegyzés, és adott esetben a kereskedés november 18-ai kezdetekor az árfolyam elszállásának bebiztosítása lehet. A jelenlegi tulajdonosok közül az amerikai pénzügyminisztérium 7 milliárd, a UAW szakszervezet nyugdíj- és betegbiztosítási alapja pakettje negyede erejéig, azaz 2 milliárd, míg a kanadai kormányzat csomagja 20 százalékával 1 milliárd dollár értékben vehet részt a kibocsátás eladói oldalán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!