BUX
38240

Felszabadítják az econet árfolyamát

Negyvenszázalékos átlagáron kelt el az econet.hu részvényeinek 15,7 százaléka a társaság kedden tartott aukciós értékesítésén. A mai napig még 200 forintot ostromló áron forgó részvényre ugyan 151 forinton is érkezett ajánlat a BÉT – egyébként ritkán használt – aukciós rendszerébe, a csaknem 900 ezer darabos felajánlott mennyiség azonban túl nagy falatnak bizonyult. Így akadt olyan befektető, aki 23 forintos áron jutott részvényhez.

NAPI, 2002. március 12. kedd, 20:06

Félsikerrel zárult kedden az econet.hu Rt. fizikai részvényiek átalakítását követően megmaradt részvényei tőzsdei aukciós értékesítése. A teljes felajánlott mennyiség - 83 millió 552 ezer forint névértékű A sorozatú törzs és 5 millió 223 ezer forint névértékű B sorozatú kamatozó - papír elkelt. A piacnak azonban, úgy tűnik, sok volt az egyszerre felajánlott mennyiség - az 561 milliós alaptőke 15,7 százaléka, a teljes korábbi közkézhányad több mint másfélszerese -, így az addig 200 forint körül forgó törzsrészvény aukciós átlagára alig haladta meg a 40 forintot (sőt akadt aki 23 forinton, az aukciós minimáláron is hozzájutott részvényhez), annak ellenére, hogy 151 forinton is adtak be ajánlatot.

A tőzsdei aukció eredményeképpen a társaság korábbi részvényesei minden ezer forintos A sorozatú részvényük után 400, míg B sorozatú részvényük után 371 forintot vehetnek át a társaság székhelyén. A B sorozat ára azért magasabb, mint a tegnapi aukción kialakult 31 forintos átlagár, mert tavaly decemberben már volt egy aukciója az econetnek, amikor ebből a sorozatból jóval magasabb áron már elkelt egy kisebb mennyiség. Az ellenérték kifizetéséhez a részvények eredeti tulajdonosainak a társaság székhelyére be kell szállítani a részvényeket.

Az aukción kialakult alacsony árfolyamot a vállalat kedd esti közleménye annak tulajdonítja, hogy azt túlnyomó részt spekulatív vásárlások határozták meg, erre utal a különböző ajánlati árak közti esetenként többszörös különbség is. Ez ugyanakkor a társaság működését semmilyen mértékben nem befolyásolja. Így remélik, hogy mostantól már a cég működésével és kilátásaival kapcsolatos befektetői várakozások határozhatják meg a részvényárakat.

A szerdai kereskedési napon a tőzsde átmenetileg eltörli az árfolyamváltozás 20 százalékos korlátját, így az econetre szabadon lehet majd kereskedni. Az első kötés ára után azonban újra élni fog a 20 százalékos korlát, azt a tőzsde csak extrém áralakulás esetén oldja föl.


További részletek a szerdai NAPI Gazdaságban.