Feltámadt a Mol, szakadt a Rába (bővített)

A BUX 0,6 százalékos veszteséggel 27 704,10 ponton zárt kedden. A BÉT indexét főként az OTP és a Richter húzta le, a parkett 40,1 milliárdos forgalmából 56 százalékkal részesedő Mol ugyanis a nap végére ledolgozta kezdeti, tetemes hátrányát.
NAPI Online, 2007. október 9. kedd, 17:30
Fotó:

Mivel a lex Mol hétfői parlamenti elfogadása véget vetett bármiféle felvásárlási sztorinak, a hétfői veszteségek után további erős mínuszban indult reggel az olajrészvények kereskedése. Ezt követően fokozatosan korrigált a kurzus, a 27 100 forintos záróár pedig már 0,2 százalékkal felülmúlta a hétfőit. Az erősödésben talán közrejátszott, hogy az osztrák kérő, az OMV jelezte, továbbra sem tett le az egyesülésről.

A Telekom hiába töltötte a nap nagy részét néhány forintos pluszban, a 942-es nap végi kurzus 0,2 százalékos veszteséget takart.

Jóval nagyobb mínusz jutott az OTP-nek és a Richternek: előbbi 1,2 százalékkal 9380, utóbbi 1,8 százalékkal 38 300 forintra esett.

Az Egis nem követte szektortársát, a 23 245 forintos záróárat eredményező 1,1 százalékos drágulás az egyik legnagyobb többletnek számított a börzén.

A nap vesztese címet ugyanakkor a 2389 forinton landoló Rába érdemelte ki, hiába csökkent 5,2 százalékra a délelőtt 2276 forinton is gazdát cserélő instrumentum hátránya. Úgy tudjuk, a gépipari részvény piacán friss eladók jelentek meg, többek közt az a külföldi szereplő, amelynek leánya épp most növelte Rába-részesedését 5 százalék fölé. Az egyik bróker szerint az sem zárható ki, hogy azok, akik a győri önkormányzat által darabonként 2150 forintos áron értékesített csomagból vásároltak, a most érvényes kurzus köré lőtték be azt a kiszállási szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK