Bár az amerikai jegybank kötvényvásárlási programjának szűkítéséről szóló bejelentés nem okozott markáns esést a feltörekvő piaci részvényeknél, azonban azok egész évben lemaradók voltak a fejlett piaci társaiktól. A feltörekvő piacok olyan mértékben szerepeltek idén eddig rosszabbul fejlett országok tőzsdéinél, amire utoljára a 2013-as "taper tantrum" idején volt példa.

Az ezek teljesítményét összesítve mérő MSCI Emerging Martkets index 2021-ben dollárban mérve idáig gyakorlatilag stagnált, eközben a fejlett tőzsdéket mérő hasonló index 20 százalékot emelkedett az év eleje óta, elsősorban az amerikai és az európai részvények erős teljesítményének köszönhetően - írja összefoglalójában a Financial Times. A feltörekvő országokban kibocsátott kötvények sem szerepeltek túlságosan jól, azok árfolyamának eséséért még a magasabb kifizetett hozamok sem nagyon kompenzálták a befektetőket. A JPMorgan eme eszközosztályt követő indexe dollárban eddig 8,1 százalékot csökkent január óta, fejlett piaci társaik 1,5 százalékos mínuszban vannak.

Az elemzők szerint a helyzet tovább romolhat, miután a Fed bejelentette a járvány miatti rendkívüli likviditási intézkedések visszavonását, s ez akár a 2013-as "taper tantrum"-hoz hasonló veszélyeket is magában hordozhat. Olyan környezetbe kerülünk, ahol a lassuló globális növekedés emelkedő inflációval párosul, s itt a jegybankoknak előbb utóbb lépniük kell. Ez szuper negatív lehet a feltörekvő piacoknak általában - mondta a lapnak Minna Kuusito, a Danske Bank vezető makroközgazdásza.

Más kockázatok is vannak a levegőben

Más kockázatok is vannak a levegőben, például a kínai gazdaság vártnál erőteljesebb lassulása, vagy az alacsony átoltottsági arányok a koronavírussal szemben, ami a pandémia további fellángolását valószínűsíti. A rossz szereplésben egyébként a kínai eszközök gyatra teljesítménye elég erőteljes szerepet játszhatott. Ennek egyik legfőbb oka mag a kínai kormány volt, amely az elmúlt másfél évben folyamatosan elkezdte megregulázni legnagyobb magánkézben lévő cégeit az internetes vállalatoktól az ingatlanfejlesztőkig. Előbbi a a feltörekvő piaci portfóliókban nagy súllyal szereplő kínai tech cégek részvényeinek mélyrepülését hozta, utóbbi a kötvénypiacon fontos ingatlancégek hitelminősítésének drasztikus romlását. Annyira, hogy a szektor miatt már bedőlési hullámtól tartanak a befektetők.

Mindezek ellenére a befektetők egyelőre veszik a feltörekvő piaci eszközöket. A tavaly márciusi pánik után, amikor összesen 90 milliárd dollárt vontak ki az eszközosztályból, folyamatos az ide irányuló tőkebearámalás. Az elmúlt 19 hónapban összesen 790 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett feltörekvő piaci kötvényekbe és részvényekbe, minden hónapban pozitív volt az egyenleg az Institute of International Finance adatai szerint.

Ennek egyik oka, hogy amíg a fejlett országok jegybankjai, élükön a Feddel pumpálták a pénzt a gazdaságba, addig a feltörekvő országok igyekeztek kihasználni az alkalmat és annyi kötvényt adtak el az alacsony hozamok mellett, amennyit csak tudtak. A befektetők pedig örömmel vették azokat a kínált hozamfelár miatt. Ez azonban nem volt elég az árak feltornászásához, főleg azért, mert közben kezdtek elszabadulni az inflációs várakozások, amelyek a fejlett országok kötvényhozamait is elkezdték felfelé nyomni.

Ráadásul eközben több, feltörekvő piaci jegybank is - köztük immár az MNB is - elkezdett szigorítani, az inflációra reagálva, hamarabb a fejlett piaci társaiknál. Ez önmagában is fékezheti a gazdasági növekedést, ami párosulva az emelkedő energiaárakkal további lefelé mutató nyomást jelent. Ez utóbbi egyébként a kevés olaj és gázexportőr országtól eltekintve az összes feltörekvő országban érezteti majd hatását a következő hónapokban.

Kuusito szerint a piac eddig csak az emelkedő inflációra koncentrált, nem vette figyelembe a növekedés várható lassulásának hatásait. Kérdés mi lesz, ha erre több figyelem hárul majd. Ezek miatt a feltörekvő piaci eszközök várhatóan még érzékenyebben reagálhatnak egy esetleges, a fejlett országokban meginduló kamatemelési ciklusra.

Más elemzők ugyanakkor úgy vélik, a 2013-as taper tantrum idején tapasztalt feltörekvő piaci armageddon ezúttal elmarad. Egyrészt azért, mert a piac már fel van készülve erre, másrészt azért, mert a sérülékenyebb országok tartalékai az akkorinál jóval magasabb szinten vannak. Azonban a járvány ezt is megtépázta, elég sok országnak romlott a kereskedelmi mérlege. Ráadásul az volt a jellemző, hogy a frissen kibocsátott kötvények nagy része külföldi befektetőkhöz került és azok lejárata rövidebb volt a korábban megszokottnál, ami növelheti az országok sérülékenységét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!