Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eltérő osztalékjavaslatok kerültek ezekben a pillanatokban az Elmű Nyrt. mai közgyűlése elé. Az igazgatóság a 30 milliárd forintos veszteség mellett a tartalékból 16 milliárdot, részvényenként 2650 forintot javasol fizetni, ez nem befolyásolja a társaság operatív működését a jövőben. (A veszteség egy 35 milliárdos hálózati leírásból fakad, az árváltozások miatt a könyvvizsgáló szerint ennyivel kevesebbet érnek a vezetékek.)

Az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. képviselője azt javasolja, hogy ne fizessen osztalékot az Elmű. Jellen Kornél magánrészvényes 5000 forintot osztalékot javasol, de ezt az igazgatóság nem támogatja. Az MVM javaslatát csak maga a társaság támogatja 15 százalékával, más nem. Jellen Kornél javaslatát alig 0,1 százalék támogatta, az igazgatóság eredeti javaslata viszont 84 százalékos többséget kapott (kivéve MVM).

Az Elmű osztalékfizetése (2650 forint) szokatlanul hamar, már április 7-én kezdődik. Az MVM képviselője szóvá tette, hogy nem sikerült tagot delegálni az igazgatósága.

Ahogy a Napi.hu korábban megírta, izgalmas Elmű és Émász közgyűlésekre számíthattak péntek délelőtt (ugyanazon a helyszínen) a befektetők. A két tőzsdén is forgó áramszolgáltató cég fő tulajdonosa, a német RWE konszern - jórészt a magyar helyzettől független okból - kivenné a hazai érdekeltségeiből amit lehet, még ha ez fel is bőszíti a magyar kormányt.

A kormány február végén a sajtóból értesült az RWE közgyűlési előterjesztéseiről és azonnal felháborodott: Giró-Szász András kormányszóvivő például azt hangsúlyozta, hogy a kormány célja egyértelműen az, hogy "ezek a pénzkimentési akciók semmilyen formában ne tudják megakadályozni, illetve a fenntartását nehezíteni a kormány rezsicsökkentő politikájának". A Magyar Energetikai és Közmű Hivatal később bekért bizonyos adatokat a két áramszolgáltatótól, de jogilag az állam nem tudja megakadályozni az osztalék-kivételt, mivel a két cégben - az MVM Zrt.-n keresztül - mindössze 12 (Émász), illetve 15 (Elmű) százalékos tulajdonrésze van.

(A szerző rendelkezik ELMŰ részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!