Hétfő reggel nagyot tudott erősödni a forint, főleg a görög választások kedvezőnek ítélt végkifejlete miatt - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. Délelőtt azonban gyengülésnek indult a hazai valuta, a reggeli 290,7-es euróárfolyamról egészen 293,65 esett vissza, majd ezt követte egy kisebb erősödés, így hétfő délután négy órakor már ismét a 292-es szintet tesztelte.

A magyar devizának jót tett, hogy a G20-as találkozóját egyfajta optimizmus előzi meg, hiszen jelenleg olyan híreket hallani, miszerint a válság elmélyülése esetén összehangolt lépéssorozattal reagálnának. Ez az összes térségbeli valutát erősítette, azonban a nap végére csak a forint maradt pluszban az euróval szemben, mindezt úgy, hogy az euró/dollár árfolyam a nap végére ismét a görög választások előtti szinten tartózkodott.

A forint külön útjának Karsai Péter szerint az az oka, hogy a piac egyre valószínűbbnek ítéli meg egy lehetséges IMF-megállapodás esélyét. A devizakereskedő szerint egész héten hullámvasúton ülhet a forint, hiszen számtalan olyan esemény lesz, ami hatással lehet az árfolyamra: ilyen az előbb említett G20-as csúcson kívül a találkozót megelőző Obama-Merkel találkozó, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!