Felülteljesítette a nyomott várakozásokat a Goldman

A Goldman Sachs részvényenként 1,78 dolláros második negyedéves nyereségről számolt be, szemben az 1,17 dolláros elemzői várakozásokkal, ám befektetéseinek értékvesztése és a lassuló kibocsátási és felvásárlási aktivitás miatt éves összevetésben 4 százalékos mérséklődést jelent a 927 millió dolláros profit.
Józsa Bernát, 2012. július 17. kedd, 13:47
Fotó: Napi.hu

A bankóriás a bevétel soron is pozitív meglepetést okozott, a 6,22 milliárdos konszenzushoz képest 6,63 dollárt könyvelhetett el az időszak során, amely 9 százalékos esést takar éves összevetésben.

Az egyes üzletágakat tekintve a kötvény és nyersanyagkereskedési egység vitte a prímet 37 százalékos javulással, amiben főleg az amerikai jelzálog hátterű eszközök piacának felfutása, illetve az árupiaci termékek iránti élénkebb kereslet táplálta. Ezt ellensúlyozta a részvényüzletág bevételének 12, illetve a a befektetési banki üzletág bevételeinek 17 százalékos csökkenése. Az eredményt javította a működési költségek mintegy 8 százalékkal 5,2 milliárd dollárra mérséklődése is.

Nagyot zuhant ellenben a sajátszámlás kereskedést bonyolító egység eredménye, a kínai ICBC bankban meglévő paketten 194 millió dollárt bukott a bank, míg az egyéb részvénybefektetésein további százmilliót, így végül az előző negyedév 1,9 milliárdos pluszához képest 203 millió dolláros nyereséget hozott a részleg. Megfigyelők szerint ebben szerepet játszhatott az is, hogy míg a piac elsősorban a JPMorgan kereskedési veszteségére koncentrált, a Goldman Sachs szépen csendben átértékelte saját származékos eszközállományát is.

A gyorsjelentés kiadását követően 2,6 százalékkal emelkedett a bank részvényeinek árfolyama a nyitás előtti elektronikus kereskedésben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK