Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,11 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 629,51 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - írta az MTI.

Az európai piacok mínusszal kezdtek, de a magyar tőzsdét ez nem érintette, a nap elején is pluszban volt, és egy kis beesés után a nap második felében újra emelkedett - mondta Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője. A nap elején a Richter volt a csúcson 7090 forinttal, majd visszaesett, és a csúcsnál mintegy 3 százalékkal alacsonyabban zárt. Az OTP árfolyama pont fordítva, a nap elején volt alacsonyabb - 14 530 forintig lement -, hogy aztán 14 990 forintos napi maximumán zárjon. A stagnáló Mol nap közben 2600 forint fölé is ment - 2606 forint volt a teteje -, a Magyar Telekomnál nem volt érdemi mozgás - mondta a szakértő.

A forint piacán jelentős csapkodás volt az inflációs adat publikálása és arra adott jegybanki reakció hatására - mondta Baráth Tibor, aki szerint Nagy Márton MNB-alelnök szavaiból ki lehet olvasni jót és rosszat is. A jó az lehet, hogy minden eszközt hajlandóak bevetni az infláció ellen, a rossz pedig, hogy gyakorlatilag márciusig nem fognak csinálni semmi érdemlegeset, megvárják az új inflációs jelentést, addig a devizaswapokon keresztül próbálják a piacot befolyásolni. Úgy vélte, ez a nyilatkozat kevés volt ahhoz, hogy az árfolyam érdemben eltávolodjon a történelmi mélyponttól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben emelkedtek az idén januárinál nagyobb mértékben, akkor 5 százalék volt a fogyasztói áremelkedés. Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció 4 százalékra emelkedett januárban, a tavaly decemberi 3,9 százalék után.

Nagy Márton csütörtökön azt mondta, az infláció márciusra visszatérhet a jegybanki toleranciasávba. A legutóbbi swap-tenderek szándékosan és tudatosan csökkentették a swap állományt, márciusig a jegybank ezzel az eszközzel reagál a piaci fejleményekre. Márciusban értékelik alaposan az inflációs képet, és akkor határozzák meg a további lépések szükségességét. A jegybank nem fél használni a rendelkezésére álló eszközöket, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az infláció a célon stabilizálódjon - mondta az alelnök.

A Mol ára nem változott, 2560 forintot ért, 2,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 330 forinttal, 2,25 százalékkal 14 990 forintra erősödtek, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,22 százalékkal 453 forintra nőtt, forgalma 129,6 millió forint volt.

A Richter-papírok ára 180 forinttal, 2,56 százalékkal 6860 forintra csökkent, forgalmuk 2,5 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3689,43 ponton zárt csütörtökön, ez 24,23 pontos, 0,66 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Gyengültek az európai tőzsdeindexek

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek gyengültek csütörtökön - írta az MTI. A befektetői hangulatot erősen rontotta, hogy megnövekedett Kínában az új koronavírus által megfertőződöttek hivatalos száma. A tőzsdei kereskedők többsége újraértékelte a kínai vírusfertőzéshez kapcsolódó kockázati elemzését, miután több mint 15 000 új beteget regisztráltak Kínában. Az ugrás mögött az állt, hogy a kínai Hupej tartományban új diagnosztikai protokollt kezdtek alkalmazni.

Csütörtökön a londoni FTSE-100 index 1,09 százalékos gyengüléssel 7 452,03 pontra csökkent. Frankfurtban a DAX-30 index 0,03 százalékos csökkenéssel 13 745,43 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 index 0,19 százalékkal 6093,14 pontra esett.

A Brent kőolaj hordónkénti ára 1,43 százalékkal 56,58 dollárra nőtt. A WTI olaj hordónkénti ára 1,04 százalékos erősödéssel 51,67 dollárra emelkedett.

A kínai gazdasági növekedés ütemének várható lassulása lefelé nyomja az árakat, de a befektetők arra számítanak, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai majd csökkentik kitermelésüket, ami összességében az olajár emelkedéséhez vezetett csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!