A Mol Nyrt. 32,3 milliárd forint nettó eredményt ért el 2013 első negyedévében, ami 56 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A csoport speciális tételek nélküli nettó eredménye 65 százalékkal csökkent, 29,6 milliárd forint volt, ez valamivel job azonban mint amit a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők vártak. A tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2 százalékot emelkedett és 141,2 milliárd forintot ért el. A tisztított üzemi eredmény 70 milliárd forint lett, ami meghaladta az elemzői konszenzust, és 8 százalékkal magasabb lett a tavalyi évinél is. A számok az előző negyedévhez képest minden esetben javulást mutattak. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a jelentésben külön kiemelte, hogy kihívásokkal teli időszakkal indult a 2013-as év. A legfőbb külső nehézséget továbbra is a lassú gazdasági növekedés, az üzemanyagok csökkenő kereslete, illetve a szigorú szabályozói környezet jelentették. Mindemellett a szíriai termelés egy évvel ezelőtti kiesése továbbra is jelentősen érezteti hatását.

A Mol eredményére a bázishoz képest még az is negatív hatást gyakorolt, hogy jóval több adófizetési kötelezettsége volt. A Mol ugyanis 27 milliárd forint adót fizetett be három hónap alatt, szemben az egy évvel korábbi 9 milliárddal. Jelentősen nőtt ugyanis a Robin Hood adó mértéke, az adó kulcsának emelése miatt, illetve több társasági adót is fizetett a társaság.

Üzletági eredmények

A gyorsjelentés szerint ahogyan azt várni is lehetett csökkent a kitermelés az egy évvel korábbihoz képest. A kutatás-kitermelés üzletág ugyanis 10 százalékkal kevesebb kőolajegyenértéket termelt ki, ami 110 ezer hordót jelentette naponta. (A cég ezt az értéket jelezte előre az egész évre.) Így a speciális tételek nélküli EBITDA 4 százalékkal, 106 milliárd forintra esett vissza ebben az üzletágban, amiben az is szerepet játszott, hogy az átlagos realizált szénhidrogén ár 8 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A szegmens üzleti eredménye 74,1 milliárd forint lett, ez 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, azonban enyhén rosszabb mint amit az elemzők vártak. Ami rossz hír még az üzletág szempontjából, bár a cég vezetői ezt már korábban is jelezték, hogy Szíriából nem számítanak a közeljövőben sem bevételre, sem a csoportra eső kompenzációra.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág minimális 5,9 milliárd forintos üzleti eredményt ért el, ami jelentős több mint 60 százalékos visszaesés az egy évvel korábbohoz képest, de az utolsó negyedév veszteségéhez képest már legalább nyereséget mutat. A tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 42 milliárd forintot ért el, 25 milliárd forinttal meghaladva a bázisidőszaki teljesítményt. Az EBITDA növekedését a növekvő benzin termék árréssel és a hatékonyságjavító intézkedésekkel és a javuló integrált petrolkémiai árréssel magyarázzák.

A gáz üzletág EBITDA-ja, speciális tételek nélkül 14 százalékkal 15 milliárd forintra csökkent, részben a közüzemi szolgáltatások díjcsökkentésének hatására, részben pedig a szállított földgáz mennyiségének visszaesése miatt.

Befektetések és jövőbeli tervek

A beruházások és befektetések első negyedévi értéke 32 milliárd forintot tett ki. A beruházások az upstream szegmensben Irak kurdisztáni régiójára, a kelet-közép-európai régióra és Oroszországra, míg a downstream szegmensben elsősorban a szintentartási munkálatokra irányultak. A működési cash-flow 57 milliárd forint volt az első három hónapban, míg a működőtőke kiáramlás 2013 első negyedévében 78 milliárd forintot tett ki. A nettó hitelállomány 2013. március végére 784 milliárd forintra növekedett a 2012. év végi 749 milliárd forintról. Ennek oka a gyengébb forint árfolyam. A Mol nettó eladósodottsági szintje ugyanakkor változatlan maradt, 25 százalékon állt az első negyedév végén.

Hernádi Zsolt az idei évvel kapcsolatban azt is leszögezte, hogy A negatív hatások ellensúlyozására a következő fő célokat tűzték ki. A kitermelés üzletágban már rövidtávon meg akarják állítani a meglévő portfólió termeléscsökkenését, emellett pedig folytatják a kutatási területek szénhidrogén potenciáljának feltárását a készletek növelése érdekében. A finomítás esetében folytatják a hatékonyság növelési programot. A tavalyi 150 millió dolláron felül az idei évben további 250 millió dollár hatékonyság javulást akarnak így elérni. Hernádi azt is jelezte akár akvizíciókra is készek a kitermelésben és a finomításban egyaránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!