Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőtől egy hónapon át bárki vételre kínálhatja fel részvényét Schmidt Mária és családja cégének, a PIÓ-21 Kft.-nek, mely nyilvános vételi ajánlatot jelentett be még május elején a BÉT-en jegyzet BIF részvényekre. A vállalkozás jelenleg nagyjából 29,8 százaléknyi részvénycsomaggal (mintegy 7,7 millió részvénnyel) rendelkezik. Ezen kívül Schmidt Mária fia, Ungár Péter rendelkezik egy 3,07 százalékos pakettel (mintegy 790 ezer részvénnyel) - a kettő összesen pedig majdnem eléri a tőkepiaci törvény szerint csak nyilvános ajánlattal átléphető 33 százalékos értéket - derül ki a tőzsde honlapjára feltöltött bejelentésből.

Jelenleg viszont a cégben nem a PIÓ-21 Kft. a legnagyobb önálló részvényes, hanem a BFIN Asset Management AG nevű svájci, Zürichben bejegyzett vállalkozás. Az MNB által jóváhagyott vételi ajánlat szerint a részesedésük 32,88 százalékot tesz ki. A cég tulajdonosai nem ismertek, csak a vagyonkezelő két igazgatósági tagja ismert. A Napi.hu értesülései szerint több piaci szereplő is Mészáros Lőrincet és érdekeltségeit sejti a háttérben.

A BFIN-nek 8,49 millió darabos pakettje van, amelyet 3,969 milliárd forintért (darabonként mintegy 468 forintos áron) vásároltak még. Schmidt Mária érdekeltsége egy nappal a részesedésszerzésük után jelentette be, hogy 548 forintos árfolyamon számított vételi ajánlatát részvényekre. Azonban a törvényi előírások szerint az ajánlott vételár nem lehet alacsonyabb az egy részvényre eső saját tőke összegénél. Amely a nehezen elfogadott, egyszer elszabotált közgyűlés után elfogadott beszámoló alapján már meghaladja a 15,5 milliárd forintot a 2015 év végi 14,143 milliárd forint után. Ezzel az egy részvényre jutó saját tőke érték 600 forint fölé emelkedik.

Tehát a svájciak az eredeti ajánlatnak megfelelő 688 millió forint helyett 1,125 milliárd forintot kereshetnek az üzleten, ha eladja a részvényeit. Ami szép eredmény lenne az április elején 100 000 euró törzstőkével bejegyzett svájci cégtől.

A BFIN és PIÓ mellett az FHB Bank 10 százalék, Horváth László asztanai tiszteletbeli konzul 16,94 százalékkal rendelkezik a tőzsdei cégben, a közkézhányad aránya 19,07 százalék.

A PIÓ-21 Kft. a BIF múlt heti közgyűlésen a vételi ajánlat mellett arra biztatta a kisrészvényeseket, ne szálljanak ki a cégből. A cég jelezte, vélhetően nem fognak élni egy sikeres ajánlat esetén a kiszorítás jogával. Tehát az a részvényes, aki nem fogadja el az ajánlatot továbbra is a társaság tulajdonosa maradhat.

(A Napi.hu főszerkesztője, Korányi G.Tamás és a Napi.hu-t kiadó CEMP-csoport elnöke, Spéder Zoltán egyaránt rendelkeznek BIF-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!