Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Nyrt.vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta, a 2007-ben alakult, azóta is többségében magyar tulajdonban lévő CIG az első hét évben mindent elkövetett, hogy minél nagyobb legyen. Az új vezetés 2013-tól a "smart and beauty" jelszó jegyében más stratégiát valósított meg, közepes méret, minél több saját üzletszerzés, olcsóbb működés, halkabb piaci jelenlét mellett sikerült nyereséget elérniük. A 2015-ös évet a CIG csoport 18,2 milliárdos bruttó díjbevétellel és 775 millió forintos adózott eredménnyel zárta.

A CIG tavaszi közgyűlésén már felmerült az akvizíciós elképzelés, ezzel is indokolta az igazgatóság, hogy miért nem támogatja az osztalékfizetést.A tárgyalások több hónapig folytak az MKB biztosítók német tulajdonosa és a CIG között.
Kádár Gabriella az árat ugyan nem árulta el - az amúgy is kiderül a CIG februári tőzsdei gyorsjelentéséből-, azt azonban hangsúlyozta, hogy az nem az MKB eddigi ráfordításait, nem a két biztosító potenciális értékét, egyedül a jelenlegi értékét tartalmazza, és ez a CIG számára kedvező.

A két MKB-biztosító sok szempontból ott tart, ahol a CIG 2013-ban. A CIG-csoporténál valamivel több, 120 alkalmazott tavaly 9,7 milliárdos bruttó díjbevételt és 360 milliós adózott veszteséget termelt. A két biztosító szavatolótőkéje együtt mindössze 3 milliárd forint, szemben a CIG biztosítók 8 milliárdjával. Ugyanakkor erősek a szinergiák, a CIG-nél magas az unit link típusú termékek aránya, míg az MKB klasszikus termékportfóliót értékesít, jórészt a bankhálózaton keresztül. Az MKB fiókjainak elérése a CIG számára is kedvező.

A vezérigazgató a jövőre várható integráció kapcsán korainak nevezte a létszámra vonatkozó kérdéseket, ám jelezte, hogy erőteljes költségcsökkentés várható az új szerzeménynél.Kiemelte, hogy reményeik szerint az ügyfelek semmit sem fognak megérezni a váltásból. Még az sem biztos, hogy a cégtábla gyorsan cserélődik, nincs döntés arról, hogy lesz-e és ha igen, mikor teljes beolvasztás.

A CIG árfolyama 174 forintra emelkedett a hírre, annak ellenére, hogy a vásárlás elvileg kétségessé teszi a jövő évi osztalékfizetést. Ugyanakkor Kádár Gabriella hangsúlyozta: a menedzsment feladata, hogy elég szabad pénzt biztosítson a tulajdonosok bármely döntéséhez. Ennek jegyében - a későbbi jövőben- további akvizíciót sem zárt ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!