Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön publikált, 2019-es gazdálkodásra vonatkozó éves jelentése szerint a rekordnagyságú számviteli és korrigált eredményt számos tényező alakította: a régió kedvező gazdasági teljesítményének köszönhetően tovább élénkült az üzleti aktivitás; ennek, valamint a megvalósult akvizícióknak köszönhetően a teljesítő hitelállományok európai összehasonlításban is kiemelkedő, éves szinten 48 százalékos ütemben bővültek árfolyamszűrten. Az organikus növekedés az előző évi ütemmel megegyező mértékű, 15 százalékos volt.

Hat bankot vettek tavaly

A társaság éves jelentésében mérföldkőnek nevezték a bankcsoport történetében, hogy 2019-ben hat bankvásárlás történt Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában. Az akvizíciók a meglévő piacokon érdemben javították a leánybankok piaci pozícióit, az új piacokon pedig számottevő pozíciókat szerzett a bankcsoport.

Az OTP Bank Nyrt. igazgatósága a veszélyhelyzetre tekintettel a közgyűlés hatáskörében eljárva csütörtökön a társaság 2019. évi anyavállalati mérlegét 10,138 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel és 193,354 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el. Az adózott eredményből 19,335 milliárd forint általános tartalékot képeztek, a fennmaradó összeget pedig az eredménytartalékba helyezték - írta az MTI.

Szintén a közgyűlés hatáskörében eljárva az igazgatóság a társaság 2019-esi konszolidált mérlegét 20,121 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel, 417,250 milliárd forint folytatódó tevékenységből származó nettó eredménnyel hagyta jóvá. A részvényesekre jutó folytatódó (416,909 milliárd forint) és megszűnő tevékenységből (mínusz 4,668 milliárd forint) származó nettó eredmény 412,582 milliárd forint volt.

Az éves jelentés szerint az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül a legmagasabb eredményt továbbra is az OTP Core (magyarországi tevékenység) érte el (191 milliárd forint). Valamennyi leánybank és leányvállalat javított előző évi teljesítményén, kiemelkedő volt a bolgár (67,9 milliárd forint), ukrán (35,2 milliárd forint), horvát (30,7 milliárd forint), valamint az orosz (28,1 milliárd forint) eredmény-hozzájárulás, emellett számos leányvállalat duplázta, sőt triplázta előző évi eredményét.

Az OTP Alapkezelő adózott eredménye (15,1 milliárd forint) köszönhetően a rekordnagyságú sikerdíj-bevételnek a megelőző év három és félszeresére nőtt.

Az OTP papírjaival a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a részvények záróára csütörtökön 9540 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb ára 7865 forint, a legmagasabb 15 850 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!