Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csatlakozás célja a vállalati fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelés, és az azzal kapcsolatos transzparencia erősítése a magyar tőkepiacon. A BÉT a befektetőkkel, a kibocsátókkal és az állami szervekkel folytatott dialóguson keresztül tervezi erősíteni a befektetések hosszú távú fenntarthatóságát, valamint a környezeti, társadalmi és felelős társaságirányítási normáknak megfelelést.

A Sustainable Stock Exchanges kezdeményezés 2009-ben indult, hogy a vállalatokat és a befektetőket nemzetközi konferenciák és workshopok szervezésével megismertessék a fenntarthatósággal kapcsolatos legjobb gyakorlatokkal, a fenntarthatósági jelentések fontosságával és az ESG (Environmental, Social and Governance) mutatókkal. A legfontosabb témák, amelyek köré az SSE a tevékenységét szervezi, a fenntarthatósággal kapcsolatos tájékoztatás, a klímaváltozás, a green finance, a méltányos munkavégzés és gazdasági növekedés, a nemek közti egyenlőség, illetve a globális együttműködések. A szervezet és az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) tagjai között nagy az átfedés.

Az SSE kezdeményezésben a részvétel önkéntes alapú. Az SSE-hez világszerte 80 tőzsde csatlakozott. A legtöbb tőzsde már közzétett, vagy közzétenni tervez kibocsátóknak szóló útmutatót, amely részletezi a vállalatoknak ajánlott fenntarthatósági intézkedéseket, és az ezekről szóló jelentések ajánlott struktúráját is tartalmazza. Több tagtőzsde működtet fenntarthatósági indexeket is.

A BÉT és az SSE együttműködése összhangban van azokkal a célkitűzésekkel, amelyek a fenntarthatóságra épülő benchmarkok és termékek létrehozására, továbbá a zöldkötvény-kibocsátások ösztönzésére irányulnak. Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója a tőzsde közleményében kifejtette: már a magyar értéktőzsdén is jelen vannak olyan vállalatok, amelyek a fenntarthatóság eszméjét a zászlajukra tűzték. A BÉT tavaly mutatta be új felelős vállalatirányítási ajánlásait - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!