Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szaúd-Arábia néhány hónappal ezelőtt - 180 fokot fordítva addigi kitermelési politikáján - meggyőzött két tucat országot, hogy növeljék exportjukat, annak ellenére, hogy az ezt megelőzően emelkedő olajár szépen hozott bevételt a konyhájukra - írja háttéranyagában a CNBC. Ezt a cseppet sem népszerű szerepet részben azért játszották el a rijádi vezetők, hogy kiálljanak az ország washingtoni szövetségesei mellett.

Donald Trump, az USA elnöke twitterüzenetekben szólította fel a szaúdiakat, hogy ne hagyják tovább nőni a fekete arany árát. Az akkor még a félidős választásokra készülő államfő nem akarta, hogy a drágább alapanyag miatt emelkedjen a benzin ára, s így a szavazóurnákhoz készülő autósok úgy érezzék, nem tesz meg mindent az üzemanyagok árának leszorítása érdekében. Az eredmény nem marad el: az olajár a 2014-es zuhanás óta nem látott lejtőre került.

Jól megjárták

Az olajpiaci elemzők most úgy látják, hogy Trump valójában megvezette Szaúd-Arábiát, palira vette az USA szövetségesét annak érdekében, hogy túlkínálatot, s ezzel áruzuhanást generáljon a világ olajpiacán. Összesen negyedével sikerült mérsékelnie a fekete arany hordójáért fizetendő összeget azon az áron, hogy az olajbevételektől függő országok jókora profittól estek el.

A szakértők szerint az elnök lóvá tette a szaúdiakat azzal, hogy hónapokon át úgy tett, mintha kíméletlenül kemény szankciókat készülne bevezetni Irán ellen, amivel kiradírozza a perzsa ország olajkínálatát a piacról. Amikor közeledett a korlátozások bevezetésének november eleji időpontja, csavart egyet politikáján: az iráni olaj néhány jelentős vásárlójának ideiglenes felmentést adott a szankciók alól, azaz utat nyitott az előtt, hogy az ország olajkivitelének egy része folytatódhasson.

A szaúdiak és részben az oroszok bevették az elnök keménykedését, felpörgették kitermelésüket, hogy pótolják az iráni olajexportot, ám miután ez nem szűnt meg, mint várták, túlkínálat keletkezett. Ezt segítette még a várakozásoknál gyengébb kereslet is, ám a főt tényező a kínálat növekedése volt.

Fogadkoznak

Az új helyzetben a szaúdi vezetés bejelentette, hogy decembertől napi félmillió hordóval visszaveszi a kitermelését és az OPEC többi tagállamával együtt jövőre egymillióval csökkentik kivitelüket. Az ezzel kapcsolatos végleges döntést az olajkartell és Oroszország szokásos decemberi tanácskozásán hozhatják meg.

Csak néhány órát kellett várni, mielőtt Trump előkapta mobiltelefonját és egy gyors twitterüzenetben jelezte nemtetszését. Remélhetőleg Szaúd-Arábia és az OPEC nem fogja csökkenteni kitermelését, az olajáraknak a kínálatra alapozva alacsonyabbnak kell lenniük!- jelezte kívánságait. Ezzel folytatta a nyomásgyakorlást: amellett, hogy korábban is twitterezett, az ENSZ közgyűlésén azt mondta állam- és kormányfő kollégáinak, hogy az OPEC megkopasztja az országaikat.

Nem hisznek nekik

Az elemzők már együtt kezelik a szaúdi bejelentést és Trump megszólalását. Helima Croft az RBC Capital Merkets pénzügyi szolgáltató cég árupiaci stratégája egyenesen úgy véli, hogy a piac figyelmen kívül hagyja az előbbit, mert az utóbbi hatástalanítja azt. Az ágazat szereplői úgy vélik, hogy az USA elnökének fellépése ismét politikája megváltoztatására bírja majd a rijádi vezetést.

Gary Ross, a Black Gold Investors tőketársaság vezérigazgatója úgy látja, hogy az OPEC Trump markában van. Elhitette a kartellel, hogy az iráni export nullára csökken, ehelyett napi 1,2-1,5 millió hordóra esett vissza. Ennek az eredménye a túlkínálat, s bár szerinte a kartell mérsékelni fogja kínálatát, ám nem annyival, hogy 80 dollár/hordó fölé tornássza fel a fekete arany árát, ahol október elején volt. Szerinte a következő időszakban hordónként 60-70 dollár között mozog majd a londoni Brent ára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!