Először a gyengék estek el eddig a kialakuló feltörekvő piaci eladási hullámban, amely az elmúlt hónapokban söpör végig a devizák és eszközök között, de mostanra már minden piacon érzékelni lehet ezek hatásait. Az argentin peso és a török líra mélyrepülését követően már olyan, stabilabbnak hitt feltörekvő országokat is érinti a negatív hangulat, mint Dél-Afrika, Brazília és Indonézia is, s ez pedig egyértelműen fertőzés kialakulására utal - állítják a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

A jelenség oka, hogy a gyengébb országokban történt befektetéseken elszenvedett veszteségeket a befektetők sokszor a stabilabb és biztonságosabb eszközök eladásával kénytelenek fedezni, vagy - ami még ennél is rosszabb - az összes feltörekvő piacot egy kalap alá veszik, s az összes ottani befektetésüktől igyekeznek megszabadulni. A csordamentalitás azt eredményezi, hogy hiába válogatta ki egy-egy intézményi befektető portfóliójába a legkevesebb kockázat mellett a legnagyobb hozammal kecsegtető eszközöket, országokat, az a veszély fenyegeti, hogy a tömeg eltapossa - hozza fel a hasonlatot a hírügynökség elemzése.

Jelenleg komoly bizalmi válságot élünk át a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, s már érezhető a fertőzés jelensége is. A helyzetet nehezíti, hogy a jelentősen ingadozó devizaárfolyamok mellett nehéz kiválasztani azt a pontot, amikor egy-egy olcsóvá váló eszközbe esetleg érdemes lenne beszállni - mondta Pablo Goldberg, a Blackrock szakértője.

Összeomló devizák

A feltörekvő piaci devizák árfolyamváltozását nyomon követő MSCI Emering Markets Currency Index tavaly május óta nem látott mélypontra süllyedt dollárban számolva, ez átlagosan 10 százalékos gyengülést jelent a január végi állapothoz képest. Az index kosarában szereplő török líra és az argentin peso árfolyama pedig a történelmi mélypontok közelében tartózkodik, az indiai rúpia pedig a 20 évvel ezelőtti ázsiai válság óta nem volt ilyen gyenge. De megszenvedte a romló hangulatot a forint is, az euróval szemben január vége óta több, mint 5 százalékkal gyengült és történelmi mélypont közelében áll árfolyama. A dollárral szemben pedig csaknem 10 százalék a vesztesége.

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban az erősödő dollár, illetve az amerikai kamatemelési kilátások miatt romló hangulatot jól jellemzi, hogy az Institute of International Finance adatai szerint a tavaly júliusi 13,7 milliárd dollárról mostanra 2,2 milliárd dollárra lassult az ezen országokba befolyó portfóliótőke nagysága.

Amíg a kereskedelmi háborús hírek állnak a figyelem középpontjában és a Fed folytatja a kamatemeléseket, szembemenve a világ többi részével, addig a környezet a dollár erősödésének kedvez. Ez pedig nem jó a feltörekvő piacok számára - mondta a JPMorgan egyik szakértője.

Elérkezett a vásárlás ideje?

Ugyanakkor a bátrabb befektetők között vannak olyanok, akik az eső árfolyamok mellett már a beszállási pontokat keresik az általuk erősnek vélt piacokon, ahol a fundamentumok is rendben vannak. Erre utaló jel lehet a csökkenő inflációs nyomás, a kereskedelmi mérleg többlete és a fejlett országoknál jóval magasabb növekedési ütem (ez az inflációs nyomás kivételével igaz Magyarországra is).

Az ilyen fertőzéses helyzeteket érdekessé teszi az, hogy egyaránt érinti a gyenge és az erős országokat. Ilyenkor érdemes beszállni az erősebb devizával, jelentős exportáló és pozitív folyó fizetési mérleggel rendelkező országok eszközeibe - mondta Arjun Jayaraman, a Causeway Capital Management LLC szakértője. Véleménye szerint az indiai, dél-koreai és a tajvani részvények tűnnek vonzónak jelenleg ebből a szempontból.

A JPMorgan elemzője szerint is érdemes lehet beszállni, szerinte a befektetők az ilyen helyeken elsősorban a helyi devizában kibocsátott kötvényeket keresik, míg Goldberg szerint a "kemény" devizákban kibocsátott kötvények a népszerűbbek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!