A jelek szerint a következő, európai mentőcsomagról szóló csúcstalálkozó előtt nem merik elkötelezni magukat a befektetők a részvénypiacon.

Alacsony forgalom mellett alig mozdulnak valamit az vezető európai tőzsdék indexei, a DAX 0,3 százalékos pluszban, 6073 ponton járt késő délelőtt, a CAC-40 viszont ugyanennyivel esik, 3210 pontra. Az FTSE-100 0,2 százalékkal emelkedik. Nem csak az árak kicsi elmozdulása utal a kivárásra, de a mindenhol alacsony részvényforgalom is.

A vállalati hírek közül kiemelhető, hogy a 425 millió eurós elemző várakozásokat jelentősen felülmúló, 725 millió eurós nettó eredményről számolt be ma reggel közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Deutsche Bank. A jó eredmény annak köszönhető, hogy a visszaeső befektetési banki teljesítményt ellensúlyozni tudták a lakossági üzletág vártnál jobb számai. A német bankház papírjai jelenleg 0,7 százalékos emelkedést mutatnak.

Jelentett a svájci nagybank, a UBS is, mely egy számvételi nyereségnek köszönhetően kevésbé érezte meg a közelmúltban elszenvedett, 1,8 milliárd frankos egyszeri kereskedési veszteséggel járó botrányát, mint ahogy azt az elemzők várták. A svájci bankóriás profitja ugyanis a Reuters 276 millió frankos elemzői konszenzusával szemben 1,018 milliárd frank lett. A UBS jelenleg 3 százalékos emelkedésben áll.

Bár a tavalyi harmadik negyedéves profitot nem tudta hozni a BP, az elemzői várakozásokat nettó szinten még így is sikerült 6 százalékkal felülmúlnia a társaságnak. A profitcsökkenésben a kitermelés szintjének visszaesése játsza a főszerepet, bár a downstream szegmens sem szerepelt túl fényesen. A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa költségei miatt a társaság korábban 25-30 milliárd dolláros eszközértékesítést hirdetett meg, ezt azonban 45 milliárd dollárra kívánja emelni a vállalat. A BP az összességében kedvező hírek hatására 3,8 százalékos emelkedést mutat.

A jó hírek közepette viszont 6,5 százalékos zuhanást mutatnak az STMicroelectronics, miután a társaság az elemzőknél gyengébb marzsokkal és árbevétellel számol a negyedik negyedévre vonatkozóan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!