A pénteken délután háromkor záruló nyilvános emisszió során alaposan túljegyezték a hazai magánbefektetők a nekik felajánlott 350 ezer részvényt, sőt a túljegyzés esetére félretett 250 ezer darabos csomagot is. Az ÁPV további 300 ezer darabot átcsoportosíthat az intézményi keretből, de ez is kevés lenne az igények maradéktalan kielégítéséhez. A konzorciumot vezető Concorde-nál tegnap rekordmennyiségű, több száz jegyzést fogadott a cég két ügyintézője, a jegyzési kedv láthatóan az ötnapos időszak legvégére élénkült meg. Vidéken azonban a legtöbb takarékszövetkezetben várakozás nélkül lehetett jegyezni. A jellemző jegyzésmennyiség továbbra is a 300 darab, de az utolsó napon sokan már úgy vélték, a kártyaelosztás miatt célszerű több kisebb jegyzésre, több névre elosztani a kívánt mennyiséget. Az allokáció 500 darab fölött már jegyzésarányosan történik, de pillanatnyilag még kérdés, hogy a nagy jegyzőknek jut-e egyáltalán FHB-részvény. Túljegyezték az FHB újonnan kibocsátott részvényét is, ez azonban nem volt meglepő, mert a bank – a tőkepiaci törvény előírásainak megfelelendő – mindössze egyetlen darab ezerforintos névértékű részvényt bocsátott ki újonnan. Erre az egyetlen régi részvényesnek, az ÁPV-nek volt elővételi joga, amellyel élt is. A százszázalékos túljegyzés abból fakadt, hogy egy optimista kisbefektető is jegyzett, hátha az állam feledékeny lesz. Az intézmények pénteken délután adták le jegyzéseik zömét. A beérkezett igények túlnyomó része a komparatív kategóriába tartozott, vagyis átlagáron kértek részvényt. Sokan azonban emellett – vagy néhányan ehelyett – konkrét árlimittel jegyeztek. Az összegek – nem teljes körű információink szerint – 3640—4900 forint között szóródtak. A vártnál nagyobb volt a hazai intézmények (és a csak jóindulattal e körbe sorolható cégek) érdeklődése, ugyanakkor az FHB partnerbankjai nem törték össze magukat a számukra felajánlott 800 ezer B-sorozatú részvényért. A négy év utáni első nyilvános készpénzes privatizációs emisszió tehát sikerrel lezárult, a következő felvonás a tőzsdén következik. Az FHB-részvények tőzsdei premierje december elejére várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!