Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint Budapesten is igaz az a megállapítás, amelyre a Credit Suisse szakértői jutottak nemzetközi összehasonlítások alapján. Ezek sokkal jobban teljesítenek azon cégek részvényei a tőzsdén, amely mögött családi vállalkozás áll - írja összefoglalójában a Handelsblatt című német gazdasági hetilap.

A Credit Suisse Research Institut tanulmánya szerint a családi kézben lévő cégek részvényei 2006 eleje óta összesen 126 százalékos hozamot biztosítottak (osztalékot is ideszámítva) tulajdonosaiknak, ami 55 százalékkal meghaladja az MSCI World index ez idő alatt felmutatott teljesítményét.

Az ilyen vállalatok sikere a Credit Suisse elemzői szerint nem véletlen, növekedésük intenzívebb volt, és profitabilitásuk is magasabb más tőzsdei cégekéhez képest. A családi háttérrel rendelkező cégek minden régióban és minden szektorban rendszerint jobban teljesítenek, mint a többi vállalat - mondta a lapnak Eugene Klerk, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban 1000 tőzsdei céget vizsgáltak, amelyek közül 100 volt családi hátterű. Családi hátterűnek azt a céget minősítették, amelyek tulajdonosai között az alapítók, illetve örököseik tulajdonhányada elérte a legalább 20 százalékot. Az, hogy ezen felül mekkora az alapítói tulajdonhányad az adott cégben, úgy tűnik, nem volt fontos. Inkább az számított, hogy az alapító vagy örökösei mennyire intenzíven kötődnek a cég mindennapi üzleti tevékenységéhez.

Sok az ismert

A Credit Suisse szerint a top ligából sok cég ismert, ilyen a BMW, a Nike, a Roche, vagy a Tata-csoport. Azonban az kevéssé közismert, hogy a kisebb méretű cégek közül mennyire sikeresek a családi hátterűek.

Összességében az ilyen cégek befektetői 2006 eleje óta éves szinte 5 százalékkal magasabb hozamot tehettek zsebre, mint az átlagos részvénybefektetők. A hozamokban a legnagyobb eltérés Európában mutatkozott, 5,1 százalék, ezt követi az Egyesült Államok 4,3 százalékkal, Ázsiában csak 3,1 százalékos volt a túlteljesítés. A szektorok közül az energetikai, a pénzügyi és a technológiai szektorban volt a legnagyobb az ilyen részvények túlteljesítése.

Jobban teljesítenek

Ezek a cégek a Credit Suisse szerint egyébként forgalomnövekedés, profitmarzsok terén is jobban teljesítettek, mint versenytársaik. Ugyanakkor jellemző volt rájuk a konzervatívabb üzletvezetés, fejlesztéseiket nagyobb arányban finanszírozták a cég saját erőforrásból, mint hitelekből. Ráadásul az Egyesült Államokban és Ázsiában az ilyen cégek érezhetően sokkal többet költöttek kutatásra és fejlesztésre, mint versenytársaik.

A tanulmány szerzői szerint egyébként a növekedési adatok tekintetében sokkal jobban teljesítettek azok a cégek, ahol a tulajdon az alapító, vagy az első örökös generáció kezében van. Ugyanakkor szerintük ez nem egy úgynevezett "örökösödési" kockázat következménye. Egyszerűen az ilyen cégek jellemzően még fiatalabbak, és emiatt életszakaszuknak még egy sokkal intenzívebb növekedéssel jellemezhető fázisában járnak.

MI a helyzet itthon?

A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg nem nagyon tolonganak az ilyen típusú cégek, de amik ott szerepelnek, azokra nem lehetett panasza a befektetőknek. Egy Zwack-részvény 2006 január elején például 11 500 forintot ért a tőzsdén, most 16 750 forinton cserélnek gazdát. Az azóta eltelt időszakban viszont nem csak az árfolyam-emelkedésből, hanem az osztalékból is profitálhattak a befektetők: 2006 eleje óta összesen részvényenként 13 475 forintot fizetett ki a cég ilyen módon, ami 162 százalékos bruttó hozamnak felel meg. A BUX index eközben 71 százalékkal emelkedett.

A Graphisoft Park részvényivel 2006 augusztus végén kezdtek el kereskedni a BÉT-en a Graphisoftból történt kiválása után, 770 forintos árfolyamon. Most már 3850 forintot ér egy részvénye. Mindezt úgy, hogy időközben 433 forintnyi bruttó osztalékot osztottak ki. Ez így összesen 484 százalékos bruttó hozamot jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!