Figyelem, már nem lesz több segítség

Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor ma befejeződik a Fed kvantitatív lazításának harmadik köre, s a részvénypiacnak ezentúl a saját lábán kell megállnia. Erre a 2008-as válság kirobbanása óta viszonylag kevésszer volt példa, s a tőzsde nem viselte jól ezeket az időszakokat.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 15:40

Szerda este befejeződik a kvantitatív lazítás harmadik köre a Fed részéről, vagy ahogy 2012-es bejelentésekor elnevezték, a QE végtelen. Ezzel lezárulhat egy korszak a Fed részéről, a 2008-as válság során kirobbantott eszközvásárlási programoké, amely során az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény különböző eszközök, jórészt amerikai állampapírok, eszközfedezetű kötvények vásárlásával próbált életet lehelni a "nagy recesszióba" zuhanó amerikai gazdaságba, s próbált lendületet adni az azt követő kilábaláshoz.

Nehéz megmondani, hogy a Fed támogatása nélkül hogyan fog teljesíteni az amerikai részvénypiac, hiszen 2008. novembere óta a Fed szinte folyamatosan jelen volt a piacon valamilyen lazítási programmal. A Zerohedge.com egy tavaly januári elemzésében leírt számítás szerint 2008. novembere óta, amikor a Fed elindította első, 600 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programját mindössze 289 olyan nap volt, amikor a jegybank nem volt jelen a piacon valamilyen likviditásnövelő akcióval. Ebben a számításban persze szerepel az úgynevezett operation twist is, amikor a Fed mérlegfőösszege nem nőtt, csupán az általa tartott eszközök lejáratát módosította úgy, hogy rövidebb papírokat adott el, s hosszabb lejáratúakat vásárolt helyette, hogy a hosszabb hozamok csökkenését idézze elő.

Ez a kevesebb, mint 300 nap meglehetősen rövid időszaknak tűnik annak fényében, hogy az első program megindítása óta már 2165 nap telt el. Az alábbi, a stocktwits.com-on megjelent ábra meglehetősen jól szemlélteti, hogy a részvénypiac hogyan viselte az ilyen időszakokat (halvány szürkével jelölve a Fed-akció mentes napokat).

S&P 500 és kvantitatív lazítás
www.stocktwits.com


Néhány beszédes adat a kvantitatív lazításról. Annak megindulásakor az S&P-500-as index 855 ponton állt, kedden 1985 ponton zárt. A Fed mérlegfőösszege 2008. novembere óta 2100 milliárd dollárról 4481 milliárd dollárra ugrott. Érdemes megjegyezni, hogy a növekedés még drasztikusabb lenne, ha már a 2008. szeptemberében, a Lehman Brothers beindított akciókat is hozzászámolnánk, 2008. augusztus végén még csak 905 milliárd dollár volt ez az összeg.

Az S&P-500-as index emelkedésével párhuzamosan természetesen az amerikai vállalati profitok is emelkedtek, hiba lenne azt állítani, hogy a részvénypiaci hossz kizárólag a pluszlikviditásnak köszönhető, hiszen annak jól látható fundamentális háttere is volt. A vállalati profitok mélypontjukat 2008-ban érték el, abban az évben az S&P-500-as index cégeinek átlagosan részvényenkénti eredménye valamivel kevesebb, mint 55 dollár volt, ez az érték 2013 végére 107,58 dollárra emelkedett. A Factset adatai szerint az elemzők idén 119 dolláros részvényenkénti eredményt várnak átlagosan, a 2007-es csúcsévben ez az érték 89 dollár volt.

A részvényenkénti eredmény bővülése azonban sokak szerint nem tükrözi teljesen arányosan a cégek működésében bekövetkezett javulás mértékét. A vállalati sajátrészvény-vásárlások és az új kibocsátások egyenlege ugyanis árnyalja a képet azon keresztül, hogy az egy részvényre jutó adat kiszámításánál mekkora szerepe van a részvényszám változásának. Itt egyébként nem kis szerepe van ismét csak a kvantitatív lazításoknak, hiszen a cégek a bőséges és olcsó likviditás miatt egyre inkább a hitelből történő finanszírozás felé fordulnak, s a megtermelt nyereséget kiosztják a részvényesek között sajátrészvény-vásárlások és osztalékfizetés formájában - hangzanak az érvek.

A kritikának ellentmondani látszanak a számok. Az Erste Befektetési Zrt-től kapott adatok alapján ugyanis az S&P-500-as index kosrában szereplő cégeknél keletkező profittömeg nagysága még a részvényenkénti eredménynél is nagyobbat ugrott. 2007-ben 725 milliárd dollár volt, 2008-ban 360 milliárd, 2013-ban 1018 milliárd. A 2013-as érték tehát 40 százalékkal magasabb a 2007-esnél, míg a részvényenkénti profit "mindössze" 21,5 százalékkal haladja meg azt.

Fed nélkül nem ment

Visszatérve a kvantitatív lazításra, egyvalami elmondható az amerikai részvénypiac elmúlt hat évéről. Ha a Fed éppen nem volt jelen a piacon a kvantitatív lazítási program valamelyik formájában, akkor az S&P-500-as index mindegy 15-20 százalékot esett. Az ilyen alkalmakkor azonban a további összeomlást elkerülendő, a Fed előbb-utóbb mindig megjelent, s újabb adag likviditással lehelt életet a piacba. Így, ha megint erre kerülne sor, akkor jó eséllyel lehetne arra számítani, hogy a Fed döntéshozói ismét a likviditásnövelés eszközéhez nyúlhatnak.

Igaz, a legutóbbi ilyen program megindítása, még Ben Bernanke, előző Fed-elnök regnálásához köthető, a jelenséget nem véletlenül hívták a piaci szereplők "Bernanke-put"-nak. Az elnevezés arra utalt, hogy a Fed olyan szerepet tölt be a piacon a részvénytulajdonosok számára, mint egy eladási opció. Ha esnének az árfolyamok, bízvást lehet számítani a jegybanki akcióra. A kérdés most csak az, ha ismét lejtmenetre kerülne sor, akkor lesz-e "Yellen-put" is, azaz a Janet Yellen által vezetett Fed is hasonló módon cselekszik-e?

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.29 19:20

Az amerikai tőzsdén a mai nappal elindul a gyászmenet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.29 18:57

..más országok nem nyomhatnak pénzt ...eu ??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html