A Napi Gazdaság cikke

A növekvő kockázatvállalási hajlandóságnak köszönhetően a régiós gyógyszergyárak részvényei az utóbbi pár hónapban alulteljesítették a tőzsdeindexek alakulását. A bizonytalanság növekedése és a nemzetközi hangulat romlása azonban ismét könnyen ráirányíthatja a figyelmet erre a - viszonylag - védett és biztonságos szektorra. Még mindig találunk meglehetősen alacsonyan árazott potenciális felvásárlási célpontokat, a gyorsjelentések számait ennek tükrében célszerű megvizsgálni.

A szlovén Krka a várakozásoknak nagyjából megfelelő eredményről számolt be, a 173,7 millió eurós nettó profit 12 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A cég profitabilitása némileg csökkent, azonban még így is a legjobbak közé sorolandó. A kellően diverzifikált termékszerkezet és az erős nyugat-európai jelenlét a piaci átlagot messze meghaladó k+f aránnyal továbbra is meglehetősen ütésállóvá teszi.

A 2010-es esztendő előreláthatólag magasabb árbevétel mellett enyhén csökkenő profitot hozhat, a hosszú távú tervek azonban továbbra is impozánsak az egyik utolsó, független gyógyszergyár számára. A legnagyobb piacok közül az orosz és a dél-európai piac visszafogott ütemben, de tovább bővülhet, míg a nyugat-európai és a tengerentúli elsősorban a tavalyi alacsony bázisnak köszönheti idei felfutását.

A legnagyobb veszélyt a most is fennálló valutakockázat mellett a hatóságok könyörtelen árképzése jelenti a Krka nyereségére. A 65 eurós árfolyam komoly, 15 százalékos visszaesést jelent az októberi lokális csúcsról, ezen a szinten a részvény 2,5-ös P/BV és 13,3-as, az ez évi nyereséggel számított P/E mellett forog, ami nagyjából megegyezik a régiós átlaggal. A cég azonban hagyományosan jelentős prémiummal bír, köszönhetően a piaci pozíciójának és termékszerkezetének.

Ennek tudható be, hogy az elemzők 25-30 százalékos drágulást prognosztizálnak éves távlatban a Bloomberg adatai szerint.

A román Antibiotice 12,2 millió lej eredményről számolt be, ez ugyan meghaladta a 2008-as értéket, azonban jelentősen alulmúlta a várakozásokat. A cég szempontjából a legfontosabb tényező a román állam fizetési hajlandóságának romlása volt, ezt tovább színesítette a pénzügyi sor vártnál nagyobb vesztesége. A 0,61 lejes árfolyam a könyvértéknek felel meg, a szektorátlagot meghaladó 15 körüli P/E-vel, ilyen körülmények között sok fantáziát kevesen látnak benne. A szintén romániai A&D Pharma londoni tőzsdén forgó GDR-ja alacsony forgalom mellett csorog lefelé immár harmadik hónapja. A 3,25 eurós szint, a könyv szerinti érték felének felel meg, de komoly visszatartó erőt jelent az alacsony likviditás és a cégvezetés által még nem kellően definiált jövőkép. Ezzel együtt a papír erősen vételre ajánlott, egyesek szerint akár 50 százalékos drágulás is elképzelhető tőle.

A bolgár Sopharma kilencszázalékos árbevétel-növekmény mellett 73 százalékkal megugró profitról számolt be, ennek dinamikája azonban mintha kissé alábbhagyna, az előző negyedévekhez képest érezhetően megnőtt ugyanis a költségoldal. A profitrátára és a hatékonysági mutatókra ezzel együtt sem lehet panasz, esély mutatkozik arra, hogy felfelé mozduljon el az árfolyam a hónapok óta megszokott és szinte változatlan 4 levás szintről. A macedón Alkaloid tiszavirág-életű októberi árfolyamszárnyalása már a múlté, ismét a 4800 dináros szint a mérvadó, ezen a szinten már a legolcsóbbak közül való. A török Eastpharma GDR-jait pedig szabályosan kivégezték a befektetők.

A lengyel Bioton állandósult finanszírozási problémáin - a részvénykibocsátásokon túl - egyik gyáregységének értékesítésével próbált úrrá lenni, az antibiotikum-gyártó üzem vevője a Polpharma. Az alacsony tőzsdei forgalommal küszködő társaság részvényeinek visszaesését ez a hír sem tudta megállítani, a 0,19 zlotys ár mellett sem tülekednek érte. A kínai inzulinpiacra való belépését azonban a jelenlegi átszervezések inkább hátráltatják, pedig az erősen tőkehiányos cégnek a valódi kiugrást ez jelenthetné. Erre az évre 160 millió zlotys EBITDA-t vár a vezetés, míg a tavalyi utolsó negyedéves számok március elsején látnak napvilágot.

Továbbra is a régiós mezőny legolcsóbb részvényei közé tartozik az Egis, mind a 10-et némileg meghaladó, az idei nyereséggel kalkulált P/E, mind pedig az 5,5-ös EV/EBITDA alapján, a jelenlegi árfolyama csak kismértékben haladja meg a könyv szerinti értéket. A Richter a mutatói alapján a legdrágább szereplők közé sorolandó, a kétszeres P/BV és a 14 feletti P/E kevesekben kelti a jövőbeli jelentős áremelkedés illúzióját.


Palatinszky Péter

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!