Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Huszonhat évvel ezelőtt, október 19-én a Fekete Hétfőn egy nap alatt 22 százalékkal zuhant a Dow Jones Industrial Index értéke, ez a mai értékekkel számolva mintegy 3400 pontos indexesést jelentene - írja a Marketwatch. Bár a szekértők jelenleg az amerikai költésgvetéssel kapcsolatos vitát látják a piacot fenyegető legnagyobb veszélynek, az igazság az, hogy a krachnak előbb utóbb be kell következnie. Legalábbis erre az eredményre jutottak egy jó tíz évvel ezelőtt készült tanulmány szerzői. A tanulmány készítőinek egyike, Xavier Gabaix, a New York Egyetem (NYU) professzora szerint megállapításaik mind mai napig megállják helyüket.

A nagyobb árelmozduláosk gyakoriságát előrejelző tanulmány például 50 év alatt 62-re becsülte azoknak a napoknak a számát, amikor a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 5 százaléknál nagyobb mértékű esést produkál. Ez annyit tesz, hogy elvileg az 1987-es krach óta eltelt 26 évben nagyjából 32 ilyen kereskedési nap kellett, hogy legyen a New York Stock Exchange-en. Ezzel szemben ebben az időszakban 27 ilyen nap volt, ami meglepően közeli eredmény a modell által számolt értékhez - véli Mark Hulbert, a portál szakírója.

Gabaix szerint annak ellenére, hogy a krachok gyakorisága megjósolható, azok időzítése nem lesz előrejelezhetőbb. Ráadásul el sem lehet őket kerülni. Szerinte ennek oka, hogy minden piacot elsősorban az azon szereplő legnagyobb befektetők mozgása határoz meg. Amikor ezek a szereplők egyszerre döntenek úgy, hogy eladják részvényeiket, legyen a szabályozás bármilyen szofisztikált is, meg fogják találni ennek módját, függetlenül a piac üzemeltetői által alkalmazott felfüggesztési rendszerektől.

A professzor szerint egy ilyen összeomlás ellen az egyetlen létező védelmi mechanizmus az, ha a befektetők akkora részvényportfóliót tartanak, amely esetében egy piaci összeomlás sem jár végzetes következményekkel. Ennek persze megvan az ára, hiszen a portfólió nagyságának csökkentésével értelemszerűen az azon elérhető profit nagysága is jelentősen csökken. Ráadásul egy-egy hosszabb, nagyobb zuhanás nélkül eltelt időszakot követően a befektetőkön egyre nagyobb a nyomás, hogy az elérhető nyereség oltárán feláldozzák ezt a biztonságot.

A Marketwatch szerint Warren Buffet, a Berkshire Hathaway igazgatója az egyike azon befektetőknek, akik folyamatosan ellen tudtak állni az említett kísértésnek. Mint befektetőinek írt éves jelentésében kifejtette, kerüli az olyan befektetéseket, amely ki tudná szárítani cége likviditását, s ez sokszor ahhoz vezet, hogy túl sok likviditást halmoznak fel. Ez minden 100 évből 99-ben alacsonyabb hozamot biztosít a versenytársakénál. Azonban szerinte pont ennek köszönhetően a Berkshire mind a 100 évet túléli, míg sok más versenytársuk elvérzik, s ők legalább mind a 100 évben nyugodtan alhatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!