Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelemfelhívást jelentetett meg honlapján a bécsi székhelyű Invia Gmbh tevékenysége kapcsán. A jegybank ebben jelzi, hogy a társaság (amely magyar nyelven is elérhető internetes oldalt is működtet) nem szerepel az MNB által vezetett nyilvántartásokban, így Magyarországon nem jogosult pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére.

A társaság honlapja szerint felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt. Ennek keretében az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát. Egyéb információk szerint a társaság modellje - az ilyen jellegű szolgáltatásoknál egyébként szükségtelen - MLM rendszerre épül, a cég vezetőinek szakmai ismereteivel kapcsolatos állítások pedig ellenőrizhetetlenek.

Nincs védelem!

A jegybank ismételten felhívja a figyelmet, hogy a decentralizált fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak) nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja - így az MNB - felügyelete alá sem, s a felügyelés nem terjed ki a kriptovalutákkal kapcsolatos bányászati szolgáltatásokra sem. A kriptovaluták jogi helyzete világszerte ma még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is.

Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az elenyészően csekély. E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

Mit lehet tenni?

Befektetés előtt így minimumként javasolt, hogy a befektetők a kockázatok értékelésén túl megbízható és valós információkat szerezzenek az adott tevékenységről, az érintett kriptovalutáról (pl. árfolyama, volatilitása) és annak üzemeltetőjéről (tényleges létezése, származási helye, belső szabályzatai, a rájuk vonatkozó nyilvánosan elérhető adatok stb.), kifejezetten kérdezzenek rá a befektetési döntést ajánló személynél, vagy a szervezőnél a befektetéssel járó kockázatokra, lehetséges veszteségekre és az értékesítési, valamint az ügyletből történő kiszállási lehetőségekre.

A közösségi médiában megjelenő - jellemzően szponzorált - tartalmakban szereplő információk gyakran elégtelenek a megalapozott befektetői döntések meghozatalához - hangsúlyozza az MNB.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!