BUX
38504

Figyelmeztetnek az elemzők: veszélyesek a magyar osztalékpapírok

Egyre több elemző hívja fel a figyelmet arra, hogy a jövő évben érdemes lehet osztalékrészvényeket vásárolni. Sajnos ez a magyar tőzsdére nem feltétlenül igaz.

Deák Bálint, 2012. december 31. hétfő, 15:24

A Napi Gazdaság cikke

Bár a magyar tőzsdén kevés az igazi osztalékrészvény, érdemes megfontolni, hogy a válságnak általában jobban ellenálló osztalékpapírok közül megéri-e vásárolni. Az elmúlt napokban ugyanis sokat korrigáltak lefelé a magyar állampapírok hozamai és jövőre is várhatóan még esnek a hozamok, miután a kormány eltökéltnek látszik a további jegybanki kamatcsökkentésre, amit az általuk delegált külső tagok nagy valószínűséggel végre is hajtanak. Mindez általában jót szokott tenni a magas osztalékot fizető részvényeknek.

Amennyiben megvizsgáljuk az utolsó ismert osztalékkal a legnagyobb magyar kifizetőket, azt láthatjuk, hogy nagyon megugrottak a hozamszintek. A másodlagos állampapírpiacon ugyanis a 10 éves lejárat hozama 6,10 százalék, ezzel szemben több mint a dupláját is el lehet elméletben érni a magyar tőzsdén szereplő néhány részvénnyel. Korábban osztalékrészvényként ötöt lehetett kategorizálni a magyar piacon: az Állami Nyomda, a Graphisoft Park, az Elmű, az Émász, valamint a Magyar Telekom részvényét. Ezekhez hozzávehetjük a gyakorlatban osztalékot fizető gyógyszergyártókat, tehát a Richtert és az Egist is. Ez utóbbi kettő esetében azonban egyértelmű, hogy az elmúlt évek árcsökkenése ellenére is olyan minimális osztalékot fizetnek az árfolyamukhoz képest, hogy önmagában ezért nem szabad vásárolni a válságnak amúgy szintén jobban ellenálló szektor képviselőit. Mindez annak ellenére is igaz, hogy például az Egis a januári éves közgyűlésén duplájára emelt osztalékot akar elfogadtatni a részvényesekkel.

A tízéves állampapírt referenciaként figyelembe véve a Magyar Telekom, az Állami Nyomda és az áramszolgáltatók kecsegtetnek jobb hozammal.

A telekomcég részvényei az 50 forintos tavalyi osztalékot figyelembe véve közel 14 százalékos hozammal forognak. A jelenlegi bizonytalan részvénypiaci környezetben azonban egyáltalán nem biztos, hogy érdemes még ekkora kamatkülönbözet mellett is részvénybe fektetni. A Telekom esetében ugyan valószínűleg jövőre még meglesz az 50 forintos osztalék, utána azonban már szinte biztosan vágni fognak 5-10 forintot. Ez ugyan még mindig 10 százalék feletti hozamot jelent, azonban ahogyan arra a szakértők felhívták a figyelmet, kérdéses, hogy jövőre a költségvetés elfogadásához nem lesz-e szükség újabb megszorításokra, márpedig a választásokhoz közeledve ezt szinte biztosan újra a magyar cégek sínylenék meg.

Gyakorlatilag ugyanez igaz az áramszolgáltatókra is. Az osztalék valószínűleg e társaságoknál is maradhat jövőre, ha ezt jóváhagyják, de ebben is van jelentős bizonytalanság. A rezsicsökkentés miatt ugyanis jövőre teljesen el is tűnhet a profit ezekből a cégekből, ami arra ösztönözheti a fő tulajdonosokat, hogy bent hagyják az idei eredményt is tartalékként. A jövő pedig teljesen bizonytalan, akár teljesen el is tűnhet egy időre az áramszolgáltatók osztaléka.

A Graphisoft Park mostanra szinte elvesztette osztalékpapír szerepét, annak ellenére, hogy azért növelte a kifizetését. Ennek ellenére osztalékának súlya gyakorlatilag a Richterével megegyező mértékű. Az Állami Nyomda esetében viszont újra 10 százalék körüli hozamot lehet elérni, ráadásul ez a cég egyelőre nem érintett az újabb megszorításokban. Az új megrendelésekkel az osztalékszint is maradhat, így ez lehet talán a legjobb választás. Ugyanakkor a társaság kockázata alacsony likviditásában rejlik.

 

Osztalékhozamok december végénÁrfolyam* (forint)Utolsó osztalék (forint)Hozam(százalék)Magyar Telekom3615013,9Émász10 130140013,8Elmű11 715170014,5Állami Nyomda4204410,5Graphisoft Park845354,1Richter36 2556601,8Egis17 200240*1,4* tervezett
Forrás: Napi Gazdaság

 

Osztalékhozamok az év elejénÁrfolyam* (forint)Utolsó osztalék (forint)Hozam(százalék)Magyar Telekom516509,7Émász15 00014009,3Elmű21 00017008,1Állami Nyomda600366Graphisoft Park870252,9Richter35 5108602,4Egis16 3551200,7*2012. I. 12-i záró árfolyamon számolva
Forrás: Napi Gazdaság gyűjtés