A magyar deviza délelőtt még erősödött is, tíz óra után 265 körül állt az euró/forint, hogy aztán innen ismét 270 közelébe kerüljön. A folyamat mögött a piacon Lettországgal kapcsolatban terjedő negatív pletykák is állhatnak, de a délután kikerült amerikai Conference Board fogyasztói hangulatindex még meg is tolta a forintot a kisebb lejtőn - mondta el Ötvös Mihály, a Commerzbank devizaüzletágának vezetője. Egy dollár délután 190 forint fölött, egy svájci frank pedig közel 177 forinton forgott.

A kereskedő szerint az amerikai makroadat és a rá adott devizapiaci reakció jól jelezheti, hogy milyen sérülékeny a forint, és mennyire a külső körülményektől függ. Mindenesetre most még nem lehet tudni, hogy a délutáni gyengülés ad-e aggodalomra okot, vagyis hogy mennyire tartós jelenséggel állunk szembe - teszi hozzá.

Az elmúlt bő két hétben tapasztalt "risk rally" korrekciója is lehet a mostani elbizonytalanodás, ami egyébként a feltörekvő devizák mellett a vezető részvénypiacokat is elérte kedden. A vártnál rosszabb adatra adott hirtelen reakció sokakat elgondolkodtathat a helyzet sérülékenységével, illetve a növekedés megalapozottságával kapcsolatban - a cégeket és a makrogazdaságot tekinte egyaránt - véli Ötvös Mihály.

A kereskedő szerint az MNB tegnapi meglepő mértékű kamatvágását egyben úgy is lehet értelmezni, hogy a jegybank nem óhajt a jelenleginél sokkal erősebb forintot látni, és Ötvös szerint jelenleg már valóban nem lehet túl nagy potenciál a magyar devizában. Amennyiben azonban váratlan negatív hírek érkeznek, akkor a meglehetősen féloldalas forintpiac gyors gyengüléssel reagálhat - mondja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!