A Lehman Brothers bukása óta eltelt egy évben olyan részvények érték el a legnagyobb növekedést, amelyek értéke a 2008. szeptemberi csődhullámban a nulla közelébe zuhant, majd azóta darabonként néhány dollárra emelkedett - derül ki a Fortune összesítéséből. Az első helyen a csőd elől többségi állami tulajdonba menekített Freddie Mac jelzáloghitelező áll, amelynek árfolyam 367 százalékkal 1,87 dollárra ugrott. Szakértők úgy vélik, hogy a nagy állami részvétel miatt nem sokáig fogja tartani ezt a hatalmas előnyt.

Ugyanez vonatkozik a harmadik legjobban szereplő részvényre, a Freddie testvérintézménye, a Fannie Mae papírjaira, amelyek 167 százalékkal 1,60 dollárra drágultak a szeptember 15-ét megelőző 12 hónapban. Valamivel jobban áll a lista második helyezettje, a katonai teherautókat gyártó Oshkosh, amely 171 százalékos növekedést ért el. E cég részvénye most 31,47 dollárt ér, de tavaly valamikor az ősz közepén hozzá lehetett jutni 3,85-ért is - aki akkor vett, az kevesebb mint egy év alatt közel tízszeres pénzt kaszálhatott. 2007-ben egy nagy katonai megredendelés nyomán még 60 dollárt ért a vállalat papírja.

Egyetlen olyan részvény van a tíz legjobban teljesítő papír között, amely az elmúlt 12 hónapban soha nem került kevesebbe 10 dollárnál: ez a tengeri hajók és repülőgépek üzemanyagának szállításával foglalkozó World Fuel Services papírja. A 6. helyen álló részvény 101 százalékos növekedést ért el, darabjáért jelenleg 50 dollárt kell fizetni.

A bukott papírok között a legnagyobb csődöt elszenvedett bankok állnak az élen - azaz a sikerlista végén -, ám figyelembe kell venni, hogy egyes cégek, mint például a General Motors, kikerültek a tőzsdéről, ezért nem szerepelhetnek a rangsorban. Az utolsó három helyen az AIG biztosító, a Citigroup és a CIT bankok állnak 59, 73, és 81 százalékos részvényárfolyam-zuhanással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!