Financial Times: marad a bizonytalnság az INA-Mol ügyben

Belpolitikai tényezők állnak a Mol-INA ügy mögött, tekintettel arra, hogy az emelkedő energiaszámlák és az energiaipari infrastruktúra tulajdoni viszonyai "forró témává" váltak Közép-Európában - írta a Financial Times.
MTI, 2013. október 18. péntek, 14:02
Fotó: Napi.hu

A londoni gazdasági napilap kelet-európai szerkesztője, Neil Buckley szerint az ügyben emellett geopolitikai és energiabiztonsági kérdések is szerepet játszanak.

Sok elemző úgy tartja, hogy a Mol vezetője, Hernádi Zsolt ellen a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs célja a nyomásgyakorlás a Molra.

A szerző szerint Orbán Viktor miniszterelnök - aki felvettette, hogy Zágráb visszavásárolhatná a Mol INA-részesedését - maga is "nyilvánvalóan tudja", hogy az eladósodott Horvátország aligha engedheti ezt meg magának. A legvalószínűbb pályázók orosz cégek lehetnének, ám orosz tulajdonszerzés ilyen stratégiai jelentőségű vállalatokban valószínűleg mindkét ország számára elfogadhatatlan lenne. Ebben a helyzetben a Mol befektetői komoly bizonytalansággal kénytelenek szembenézni az INA-részesedés értékének fenntarthatóságával kapcsolatban - áll a cikkben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK