Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli közgyűlést tartott a Finext Nyrt. hétfőn. Az események két érdemi napirendi pontot vitattak meg. Az egyik az osztalékfizetés szabályairól szólt. A részvényesek megszavazták, hogy a jövőben, ha szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakul át a cég, az adózott eredmény 90 százalékát kifizetik majd osztalékként. A másik napirendi pont, amiről szavaztak az épületépítési projekt szervezése tevékenység felvétele volt a tevékenységi körbe.

A minimum 90 százalékos osztalékfizetés a nyereségből egyébként kötelező előírás a szitek számára. A szitté alakulás azért éri meg, mert az ingatlanbefektetési társaságok és a 100 százalékos tulajdonukban álló projektcégek mentesülnek a társasági adó és az iparűzési adó megfizetése alól. Az is a szitté alakulás mellett szólhat, hogy egy nemrég módosított kormányrendelet szerint a csaknem 1500 milliárd forintot kezelő ingatlanalapok is befektethetnek ezekbe a cégekbe.

Cserébe viszont jó néhány szigorú feltételt teljesíteniük kell. A legfontosabb, hogy a cégeknek nyilvános részvénytársaságként kell működniük, be kell vezetniük a papírokat a tőzsdére. Elvárás a legalább 25 százalékos közkézhányad, vagyis az, hogy a részvények legalább ekkora hányada 5 százalékosnál kisebb pakettet birtokló befektetők kezében legyen. Emellett a nyereség döntő részét - minimum 90 százalékát ki kell fizetni osztalékként.

A BÉT-en jelenleg a Graphisoft Park és a BIF tartoznak ebbe a kategóriába. A Finextnek két részvénysorozata forog a BÉT-en, az egyik sorozat kapitalizációja mindössze 560 millió forint, ezzel a papírral utoljára 2010. júniusában kereskedtek. Ennek a részvénysorozatnak a tulajdonosa 97,58 százalékban Futó Gábor András. A 17,5 milliárd forintos kapitalizációjú B sorozat tavaly szeptemberben debütált a tőzsdén, Futó Gábor András ennek a sorozatnak 72,47 százalékos tulajdonosa, a maradék papír elvileg közkézhányad, de a részvényesek eddig nem kereskedtek ezzel a papírral.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!