Fiúk a bányából - nagy dobásra készülnek

Az első elutasítás után stratégiát váltott a BHP Billiton. A bányaipari óriás közvetlenül a Rio Tinto részvényesei felé fordul felvásárlási ajánlatával.
NAPI Online, 2007. november 13. kedd, 12:51
Fotó:

Az iparág egészét megbolygatta a hír a múlt héten, miszerint a BHP Billiton, a világ legnagyobb bányavállalata felvásárlási ajánlatot tett a szektortársára, a globális harmadik helyezettnek számító - nem mellesleg a világ legnagyobb alumíniumtermelését magáénak tudó - Rio Tintóra. A legújabb hírek szerint a Rio által elutasított 153 milliárd dolláros ajánlatot a BHP most 30 milliárd dollárral megfejelte, amelyből a sikeres fúzió után részvényeket vásárolna vissza a befektetőktől.

A BHP megédesített ajánlata közvetlenül a nagybefektetőkhöz szól, akiknek - a szektorban nem egyedülálló módon - a 60-70 százaléka mind a Rióban, mind a BHP Billitonban részesedéssel bír. A két bányaóriás összeolvadása a BHP számításai szerint 3,7 milliárd dollár megtakarítást eredményezne évente.

A Rio Tinto azzal indokolta a kérője elutasítását, hogy a BHP ajánlata jelentős mértékben alulértékeli a céget. A Rio Tinto részvényeinek árfolyama a felvásárlásról szóló hírek kiszivárgását követően közel 60 fontra emelkedett a londoni tőzsdén, majd tegnap 56,6 fonton zárt.

A híresztelések szerint a Rio Tinto vezetősége komoly megfontolásnak csak egy részvényenként 70 fontos ajánlatot venne komolyan - írta a The Times. Ha esetleg sikerrel is járna a BHP felvásárlási akciója, az új vállalattal szemben minden bizonnyal mind az Egyesült Államokban, Európában, mind Ázsiában is korlátozásokkal lépnének fel a hatóságok, hiszen például az összeolvadás révén létrejövő bányavállalat tartaná kézben a világ vasérc forgalmának mintegy 27 százalékát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK