Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peren kívüli megállapodást kötött 22 nagyágyú intézményi ügyfeleivel a Bank of America (BoA). A pénzintézet 8,5 milliárd dollárt fizet az általa 2008-ban felvásárolt Countrywide jelzálog-hátterű, a válság során értéküket vesztő eszközeibe fektető ügyfeleknek, többek közt a BlackRock magántőke befektető társaságnak, a világ legnagyobb kötvényalapjának számító PIMCO-nak, illetve a MetLife biztosítónak - számolt be a Wall Street Journal.

Az egyezség alapján a BoA a kérdéses kötvények tőkerészének minden 1 dollárja után 2 centet, és az elmaradt kamatfizetések után dolláronként alig 4 centet fizet a károsult befektetőknek.

A pénzintézet ezen felül 5,5 milliárd dollár céltartalékot képez az ügylet során esetleg felmerülő további költségekre, illetve 6,4 milliárd dollárnyi leírásra számít egyéb jelzálog-hátterű eszközein. Ennek hatására saját becslései szerint a második negyedévben részvényenként 0,88-0,93 dolláros veszteséget szenvedhet el a Bank of America - mutatott rá a Reuters.

A bank részvényei ennek ellenére közel 3 százalékkal emelkedtek a New York-i kereskedésben, hiszen ezzel 9 hónapos csatározás végére kerülhet pont. Ráadásul a korábbi elemzői becslések még az 50 milliárdos kifizetést sem tartották elképzelhetetlennek.

A 8,5 milliárdos megállapodás még így is a legnagyobb ilyen jellegű kifizetés valaha. A befektetői csoport még tavaly ősszel gyanúsította meg a bankot, hogy a Countrywide által a válság előtt értékesített jelzálog hátterű értékpapírok mögött a kibocsátási tájékoztatóban foglaltakkal szemben lényegesen rosszabb minőségű, kockázatosabb mögöttes eszközök álltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!