Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Elmű közgyűlése 2650, az Émászé 2950 forint osztalékot szavazott meg még március végén, a részvényesek pedig már megkapták áprilisban a nekik járó összeget. Hasonlóan az Állami Nyomda részvényesei is felvehették már a részvényenként 57 forintos osztalékot. Jánosa Tamás, a portfolio.hu elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztalékfizetés előtt meghatározott időben kell, hogy tulajdonban legyen az adott társaság részvénye ahhoz, hogy kapjon osztalékot a befektető.

Az osztalékfizetés napja előtt legalább 8 kereskedési nappal lehet utoljára részvényt venni ahhoz, hogy osztalékra jogosult legyen a befektető - mutatott rá a szakértő.

A négy legnagyobb magyar tőzsdei társaság közül a Magyar Telekom idén nem fizet osztalékot, így a részvényesek erre nem számíthatnak úgy, mint a korábbi években. Fizet viszont a Richter, a Mol és az OTP is. A gyógyszeripari vállalat 57 forintot fizet részvényenként, a társaság honlapján olvasható, hogy a kifizetés időpontja június 16-a.

A Mol 60 milliárd forintot fizet ki osztalékként, az osztalék pontos mértékét és a kifizetés napját pedig később határozza meg a cég, így érdemes figyelni a befektetői híreket. A részvényenkénti összeg egyébként elemzői számítások szerint 590 forint lehet.

Az OTP közgyűlése 145 forintot szavazott meg részvényenként, de mivel a saját részvényekre eső részt is felosztják, az összeg várhatóan 147 forint lesz papíronként, amelyet június 10-én kaphatnak meg a részvényesek.

Fizet még osztalékot a TVK, 255 forintot részvényenként. A kisebb cégek közül pedig a Graphisoft Park és a Freesoft, valamint várakozások szerint a Zwack Unicum is, utóbbi társaságnál nyár elején lesz a közgyűlés, így érdemi információ az osztalékról egyelőre nincs.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!