A biztosító társaság az indoklás szerint nem tett maradéktalanul eleget a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, különösen az előzetes fedezetigazolások tartalma, az egyes szerződések bonus-malus besorolása, illetve visszasorolása, valamint a biztosító által kiadott előzetes fedezetigazolások vagy a biztosító által korábban megkötött szerződések megszűnésére vonatkozó értesítési kötelezettségei tekintetében. A Hungária Alap befektetési egységekhez kötött életbiztosításai esetében a beérkezett díjak jóváírása (egységekké történő átszámítása), az egységek átváltása, illetve a szerződések visszavásárlása során – az értékelési nap tekintetében –, továbbá a prémiumdíjak jóváírása tekintetében nem minden esetben a szerződési feltételekben foglaltak szerint járt el. Az Allianznak intézkedési tervet kell készítenie, amelyben egyrészt meghatározza az ebben foglalt megállapítással érintett szerződések számát, másrészt kitér a feltárt hiba kijavításának technikai megoldására, a javítás időbeni ütemezésére, az ügyfelek tájékoztatására, a megszűnt – érintett – szerződéses ügyfelek kompenzációjának módjára. A biztosító köteles az elkészített intézkedési tervet a felügyelet részére benyújtani. A biztosítónk az adatszolgáltatásra, tájékoztatási kötelezettségére, valamint a biztosítási titokra vonatkozó jogszabályi előírásokat a jövőben mindenkor tartsa be - ezek szerint ezzel sem volt minden rendben. Mint ahogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések alapján esedékes biztosítási díjak részére történő továbbításával kapcsolatos megállapodások biztosítási alkuszokkal történő megkötésekor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási jogszabályi előírások szerződésmegszűnésre vonatkozó rendelkezéseire sem voltak mindig figyelemmel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!