A Rio Tinto Ltd részvényei 98 százalékkal estek a mai ausztráliai kereskedésben 4 perc leforgása alatt, így a befektetők hirtelen 1970-ben érezhették magukat, akkor volt utoljára két dollár alatt az árfolyam.

Az ausztrál tőzsde vizsgálatot indított, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy a 70 dolláros részvények percek alatt ekkorát zuhantak. Később helyreállt a rend és a tőzsde közleménye szerint a 64,35 ausztrál dollár alatti árfolyamon született kötéseket törlik.

Ausztrál keleti idő szerint 11.24 és 11.26 között a világ harmadik legnagyobb bányavállalatának részvényére vonatkozó opció több lejáratára született kötés 1,43 és 1,91 ausztrál dolláros áron, miközben az árfolyamnak reálisan 71 dolláron kellett volna lennie. A kérdéses időszakban 489 981 dollár értékű üzlet született 1,81 dolláros átlagáron.

Maga a részvény viszont a Goldman Sachs egy brókere szerint nem érte el ezt a szintet. "Valami történhetett a határidős termékekkel és biztos vagyok benne, hogy később korrigálják majd" - mondta a bróker a Marketwatchnak.

A Rio Tinto részvényeinek legalacsonyabb árfolyama a 2008-2009-es válság alatt 2008. december 5-én 25,24 dollár volt.

Az automatikus kereskedési programok könnyen okozhatnak hirtelen hatalmas árelmozdulásokat, úgynevezett flash-crash-eket, ezek közül a legnevezetesebb 2010 májusában történt, amikor a Procter&Gamble, az Accenture és más blue chip részvények hirtelen zuhanása miatt a Dow percek alatt 900 pontot esett.

Hasonló balesetek előfordulhatnak brókerhiba következtében is, amikor az üzletkötő véletlenül nem a megfelelő mennyiséget és árfolyamot viszi be a kereskedési rendszerbe, például felcseréli a mennyiséget az árfolyammal.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!