BUX
38849

Fogyó remény húzza le Európát

Az év utolsó napján is kinyitó főbb nyugat-európai tőzsdék gyengüléssel kezdték a kereskedést.

Major András, 2012. december 31. hétfő, 10:33

A befektetők egyre kevésbé bíznak benne, hogy a ma éjféli határidőig sikerül megegyezést elérni az Egyesült Államokban a fiscal cliff néven ismert automatikus kiadáscsökkentési és adóemelési lépések elkerülése érdekében. A szenátus demokrata többségét vezető Harry Reid szerint továbbra is jelentős különbség mutatkozik az álláspontok között.

A rövidített nyitva tartással (13 óra 30 percig) üzemelő londoni tőzsde irányadó mutatója, az FTSE 100 masszív mínuszban nyitott, délelőtt fél 11 körül enyhe pozitív korrekció után 4 tized százalékkal gyengült. A szintén hamarabb (délután 2 órakor) bezáró párizsi CAC 40 ugyanakkor már a pozitv tartományban jár, és 2 tized százalékkal emelkedik. A frankfurti börze nem nyitott ki.

A szektorok között az átlagnál rosszabbul teljeítenek a banki papírok, miután az esetleges tengerentúli sikertelenség első körben a pénzintézeteket érintené negatívan.

Az amerikai szenátorok minden esetre hétfőn, közép-európai idő szerint délután 5 órakor ismét összeülnek, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

Az ázsiai tőzsdék hasonló hangulatban zárták az év utolsó napját, noha Kínában a HSBC feldolgozóipari indexe kellemes meglepetést okozott, így az irányadó sanghaji index jókora, másfél százalék fölötti pluszban zárt, míg a hongkongi Hang Seng hajszálnyival gyengült. Japánban, Dél-Koreában és a régió más jelentősebb gazdaságaiban hétfőn szünetelt a kereskedés.