Az ázsiai tőzsdék a kínai gazdasági fellendüléssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt estek, kéthetes mélypontra lökve az MSCI Asia Pacific indexet. Az amerikai Conference Board a korábbinál lassúbb növekedést jövendölt Kínában, részben mert az ország exportjának szembe szelet fúj az európai adósságválság, részben mert a pekingi kormány lépései az ingatlanpiaci buborék leeresztésére belülről fékezhetik a növekedést. Az MSCI Asia Pacific index egy százalékot veszített értékéből, amivel összesen már 11 százalékkal van június 15-ei értéke alatt. A tokiói Nikkei 1,4, a Sanghai Composite 4,0, a hongkongi Hang Seng 1,1, a koreai Kospi 1,3 százalékot veszített értékéből. Nem tett jót a hangulatnak, hogy a hivatalos japán adatok szerint a szigetország ipari termelése és a háztartások költekezése visszaesett májusban, a munkanélküliség pedig váratlanul nőtt. A cégek közül nem meglepően egyebek mellett a Hitachi Constructiion Machiner Co részvényei csökkentek 2,8 százalékkal, miután a cég legnagyobb piaca Kína. A Honda, Japán második legnagyobb autógyártója 1,4, a Canon 2,2 százalékos visszaesést szenvedett el, miután a jen erősödött az euróval és a dollárral szemben is, ami leértékeli exportbevételeiket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!