Fokozódik az őrület, újabb rekordok dőlnek

A május végi rekord után a Brexit hatására ismét jelentősen nőtt azon kötvények állománya, amelyek hozama negatív. Már közel 12 ezer milliárd dollárnyi kötvényen veszíthet az, aki most veszi.
Napi.hu, 2016. július 1. péntek, 11:16
Fotó: Reuters

A május végi rekord után júniusban további 1300 milliárd dollárral nőtt az olyan államkötvények mennyisége világszerte, amelyek hozama immár a negatív tartományban van. Ha tehát valaki a mostani piaci árfolyamokon vásárol belőlük és lejáratig megtartja azokat, akkor garantáltan kevesebb pénzhez jut majd akkor, mint amennyit most fizetett értük. A mostani növekedéssel tegnap délre a Fitch számításai szerint már 11 700 milliárd dollár értékben vannak a piacon ilyen állampapírok,- írja a Financial Times.

Sőt, ez az érték tegnap óta is jelentősen növekedhetett, mivel a Bank of England kormányzójának kijelentése miatt, amely szerint a Brexit miatt elképzelhető egy kamatcsökkentés, már vannak olyan brit államkötvények is, amelyek csatlakoztak a negatív hozamú elit klubhoz.

Persze a magas számok ellenére ezen papírok többségén egyelőre nem buknak a befektetők, hiszen ezek az adatok az összes kibocsátott mennyiségre vonatkoznak. A piaci árfolyamok, amelyekkel a piaci hozamszintet mérik, ennél jóval kisebb mennyiség adásvételéből adódik.

Az újabb növekedés a negatív hozamú kötvények állományában elsősorban a Brexitet követő pánikban a biztonságosabb eszközöket kereső befektetők vásárlásainak köszönhető a lap szerint. Ugyanakkor az elmúlt három napban, amely a kockázatosabb eszközök visszapattanását hozta a piacokon, nem csökkent a kereslet a biztonságosnak hitt kötvények iránt, s árfolyamuk sem esett igazán.

Ben Mandel, a J.P Morgan hitelstratégája szerint ez elsősorban a jegybankok Brexit-re adott reakcióinak köszönhető. A vezető jegybankok ugyanis olyan hangnemet ütöttek meg válaszul a fejleményekre, amely az újabb monetáris lazítások lehetősége felé billentette a mérleget.

Eddig jó lóra tett az, aki nem rettent meg a már év elején is negatív tartományban tartózkodó kamatoktól. A rövidebb lejáratok esetében ugyanis az ilyen papírokon, ha németek voltak 7 százalékos, ha amerikaiak, 5,5 százalékos nyereséget lehetett elérni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.07.01 13:46

Megjegyezném, hogy az alant írt kommentben található adat az ésszerűen gondolkozók számára azt jelenti, hogy a magyar kormány - amelyet nem választottunk - súlyosan eladósította az országot.

Amikor a pénzesek azért fizetnek, hogy befektethessenek, mi 5 % közeli kamatot fizetünk.

A szupererős magyar forint MNB kamata egy százalék alatti, a kereskedelmi bankok jószerivel nem is adnak kamatot.

Az állam azonban 4.66 %-os javadalmazással tömi az elsősorban amerikai vállalati befektetőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.01 13:26

@stempli:

Hol hoztam szóba a magyar államot?
Sehol.
Mindössze arra hívtam fel a figyelmet ( befektetők!!!), hogy a negatív kamatozása vacak kötvények helyett a belevaló magyar papírokat kell venni.

Pl: "A kibocsátást a 10 éves irányadó amerikai államkötvény hozama (2,7%) felett eredetileg 350-360 bázispontos felárral hirdették meg, de végül a vonzó árazás miatt felfutó kereslet mellett 325 bázispontra szűkítették. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 5,95% körüli dolláralapú hozam mellett adósodik el, ami a februári kibocsátás hozamánál (5,37%) érdemben magasabb."

Most már csak 1,41 az amerikai papíré, tehát 4.66 % a magyar papír hozama. Menő, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stempli, 2016.07.01 12:59

@HauserArnold: úgy látom nem érted a hozam és az árfolyam közti összefüggést. Akkor érné meg a magyar államnak visszavennie, ha felment volna a hozam
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.01 11:29

Ilyenkor kell a pár éve kibocsátott magyar kötvényeket venni - megvan a 4-6 %-os tiszta haszon.
Kormányunk ugyan ellenséges a nemzetközi tőkével, de azért kedvesen és gálánsan kiszolgálta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html