Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai földgázárak ingadoztak, mivel a legfontosabb vevők  Brüsszelből érkező vegyes jelzéseket kaptak arról, hogy hogyan vásárolhatnak földgázt a Gazpromtól. Az Európai Bizottság keddi állásfoglalása szerint lehet utalni az orosz állami gáztársaságnak, de azt csak abban a devizában tehetik meg, amelyről az eredeti szerződések szóltak, valamint megtiltották, hogy a gázvásárlók rubelt utaljanak, vagy az orosz fizetőeszközben vezetett számlát nyissanak a Gazprombanknál.

Szerdán pedig az Európai Bizottság még egy fontos bejelentést tett: Ursula von der Leyen elnök ismertette a végrehajtó testület tervét, hogy 300 milliárd eurót biztosítanak arra a célra, hogy 2030-ig az EU-tagállamok teljesen függetlenedhessenek az orosz gáztól. A terv szerint – amelyet még mind a 27 tagállamnak támogatnia kell – az európai országok pénzt kérhetnek arra is, hogy az orosztól eltérő forrásból vásároljanak földgázt vagy kőolajat. 

A két döntés pedig erős ingadozást hozott a határidős gáztőzsdei jegyzéseknél néhány nappal a számlák esedékessége előtt. Az ICE holland gáztőzsdén az irányadó határidős jegyzések kisebb nyereség és veszteség között ingadoztak, miután korábban akár 3,9 százalékkal is emelkedtek. 

Egyelőre néhány vállalat, köztük az olasz Eni SpA és a német Uniper SE közölte, hogy továbbra is vásárolnak gázt Oroszországtól. A kifizetések még ebben a hónapban esedékesek, és ha nem teljesítik az új mechanizmust, akkor fennáll az elzárás veszélye. Legalábbis a Gazprom már leállította a Bulgáriába és Lengyelországba tartó szállításokat április második felében, mivel a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni, vagy rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál. Finnország pedig azt közölte, hogy "reális a kockázata" annak, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások ezen a héten megszűnnek, mivel nem hajlandó rubelben fizetni az üzemanyagért. 

"Úgy tűnik, hogy csak fokozatosan tisztázódik, hogy ez a fizetési mechanizmus sérti-e a szankciókat, és még mindig vannak szürke területek, amelyeket tisztázni kell" - mondta Kaushal Ramesh, a Rystad Energy gáz- és cseppfolyósított földgáz-elemzője a helyzetről a Bloombergnek.

Az Európába irányuló orosz gázáramlások kerültek a piac középpontjába, miután a múlt héten csökkentek az Ukrajnán áthaladó szállítások, mivel a két határkeresztező közül az egyiket az ország keleti részén zajló harcok közepette leállították. A háború sújtotta országon keresztül történő tranzit szerdán enyhén emelkedett, de még mindig alacsonyabb a szokásosnál. Az Északi Áramlat gázvezetéken - az Oroszország és Európa közötti legnagyobb összekötő tranziton - keresztül történő szállítás továbbra is stabil.

A holland fronthavi gáz, az európai benchmark 0,2 százalékkal alacsonyabb, megawattóránként 94 euró volt 16:50-kor Amszterdamban. Az index brit megfelelője 3,5 százalékot esett.

Eközben a szén-dioxid-kvóták határidős ügyleteinél estek az árfolyamok szerdán, miután az EU azt tervezte, hogy 20 milliárd euró értékben értékesíti az engedélyeket, hogy segítsen finanszírozni az orosz gázról való leszoktatásra irányuló terveket. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!